Vlees noch vis: verwarring en misleiding in de supermarkt

Loop door een willekeurige supermarkt langs het schap met kattenvoer en je zou zomaar kunnen denken dat onze Nederlandse katten niets tekort komen. Er is kattenvoer met rund, kip of kalkoen. Of wild & konijn als het iets luxer mag. Natuurlijk komen ook visliefhebbers aan hun trekken: zalm, tonijn, forel. Je mag ook nog kiezen: brokken, paté of mousse, zeg het maar!

Waar is het vlees?

Klinkt heerlijk allemaal, maar zoals lezers van KattenEnzo.nl allang weten… schijn bedriegt. NRC deed enige tijd geleden een steekproef met een aantal blikken kattenvoer uit de supermarkt en constateerde dat er nauwelijks vlees in de blikjes te vinden was…

Een ‘gewoon’ blikje kattenvoer van Whiskas, ‘Supermeat paté original’, bevat bij elkaar 8 procent vlees, zo blijkt uit de verpakking. Daarvan is 4 procent kip en 4 procent vlees. Wat voor vlees wordt niet nader beschreven. Voor het vergelijkbare blikvoer van concurrent Felix geldt hetzelfde. Het voer in een blikje ‘Rund en kip in saus’ bestaat voor 4 procent uit rund en voor 4 procent uit kip.

Dierlijke bijproducten

Waar de rest van het blikje dan uit bestond? Water, granen, suiker, toegevoegde vitaminen en mineralen, en… ‘dierlijke bijproducten’.

Dierlijke bijproducten. Dat klinkt op zich nog best aardig, het roept associaties op met kroketten en frikandelen. Je weet dat het niet het beste vlees is, maar het is wel lekker. Zoiets dus? Nou… nee, niet helemaal hetzelfde:

Dierlijke bijproducten zijn „producten van dierlijke oorsprong die niet voor menselijke consumptie zijn bedoeld”, schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op zijn website. Voorbeelden van zulke producten zijn kadavers, mest en bloed – spul dat wij mensen niet willen eten, maar dieren wel oppeuzelen. Ook eicellen, embryo’s en sperma vallen in de categorie dierlijke bijproducten.

Klinkt niet als iets wat je als kattenliefhebber nou zo graag voorschotelt aan je katten! De mooie afbeeldingen op de blikjes ten spijt, natvoer uit de supermarkt bevat dus gemiddeld slechts zo’n 8 procent vlees (of vis) en rest, daar wil je eigenlijk niet teveel bij stilstaan.

Niet vermelde ingrediënten

De misleiding eindigt daar helaas niet. Na het paardenvleesschandaal in 2013 besloten drie Britse onderzoekers van de University of Nottingham om de samenstelling van huisdierenvoer te onderzoeken.

In 14 van de 17 onderzochte blikken honden- en kattenvoer vonden ze DNA van dieren die niet op de verpakking vermeld waren. In het merendeel van de blikken die als rundvlees werden verkocht zat meer kip en varken dan rund.

Wetgeving

Verwarrend en misleidend, maar helaas is dit toegestaan volgens Nederlandse en Europese regelgeving. Als tenminste 4% van de dierlijke eiwitten uit vlees afkomstig zijn, dan mag er al ‘met vlees’ op het etiket staan. Idem, als minstens vier procent van de dierlijke eiwitten inderdaad van runderen afkomstig is, dan mag het blik met trots het label ‘met rundvlees’ voeren. En nog handiger: als de fabrikant het blikje voorziet van tenminste 4% rundvlees en 4% kip, dan kan het dezelfde blikjes voorzien van 2 verschillende labels en zo een uitgebreider assortiment aanbieden…

Mensen eten steeds vaker bewust & biologisch, mede mogelijk gemaakt doordat fabrikanten gedwongen worden om de samenstelling van hun producten correct te vermelden op het etiket. Hoog tijd om de regels voor diervoeding ook eens moderniseren?

Trefwoorden: natvoer, onderzoek, studie, supermarkt, wetgeving

Gerelateerde artikelen

Vorige Volgende

Reacties

  • Renée Muller-Schuthof
  • 31 augustus 2017
  Beantwoorden

  Hoi Willem, overgegaan dus tot de aankoop van een kuipje Naturo (voor volwassen kat) Tonijnmousse, lijkt me niet zo gek (80% tonijn, kip, rund; verder oliën, mineralen, taurine; zonder granen) bij AH. Het wordt aangeprezen als 100% natuurlijk. Kun jij mij uitleggen wat nu weer het verschil is tussen Natuurlijk en Biologisch? – Jouw site zet mij nl. aan tot denken over Goed, Beter, Best als Opperhoofdkat hier in huis. Groet, Renée

  1. Beantwoorden

   100% natuurlijk betekent dat er geen synthetische toevoegingen in de vorm van geur-, kleur- , smaakstoffen en anti-oxidanten zijn toegevoegd.

   Biologisch ken ik eigenlijk alleen van groentes, waar het betekent dat de groente zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is gekweekt en er verantwoord met de landbouwgrond wordt omgesprongen waar het op is verbouwd. In de context van vlees zou ik zeggen dat het verwijst naar een humanere manier van omgang met de dieren betreft (Beter Leven keurmerk).

   Kun je daar wat mee?

  • HSuzanna
  • 17 september 2017
  Beantwoorden

  Hoi Renée,

  Hierbij een link in begrijpelijke taal over het verschil in natuurlijk en biologisch:
  http://sustainablejunkies.nl/2016/06/biologisch-organisch-of-natuurlijk-wat-is-het-verschil-en-hoe-logisch-is-het/
  Geschreven door : JOAN WAGEMAKERS-RIKHOF

  Tonijn behoort nog altijd tot een bedreigde diersoort door overbevissing en daarbij is tonijn, als roofdier, één van de meest vervuilde vissoorten met de hoogste gehaltes in kwik, zware metalen enz.
  Het is niet aan te raden om je kat, en je zelf, tonijn voor te zetten.
  Wil je dit toch geven, omdat je kat er zo dol op is, doe het dan met mate en in een kleine portie.
  Er zijn andere vissoorten die ” beter geschikt” zijn voor de kat, maar ook hier weer geldt ” met mate”.
  Groetjes, Suzanna

  • HSuzanna
  • 17 september 2017
  Beantwoorden

  https://www.voerwijzer.com/vette-vis/
  Zeer interessant om te weten

 1. Beantwoorden

  Bedankt voor je (veel betere) uitleg en links Suzanna!

   • H.Suzanna
   • 16 november 2017
   Beantwoorden

   Graag gedaan Willem!
   Het is al een hele uitpluizerij om de betekenis, de verschillen en om achter de verzwegen noodzakelijke transparantie te komen. Bovendien is niet elke producent welwillend om mijn vragen te beantwoorden, dus elke informatie van goede kwaliteit is zeer welkom.
   Geef Toni en Vito een dikke knuffel van me 😍

  • Renée Muller-Schuthof
  • 22 september 2017
  Beantwoorden

  Dank jullie allebei voor je reactie, voor ons geen tonijn meer. Goeie uitleg van wat nu precies het verschil is tussen biologisch, organisch (geen, dus), ecologisch (gaat nog iets verder maar hoe dan precies is me niet duidelijk – niet zo belangrijk), bio-dynamisch (volgens de leer van Steiner) en 100% natuurlijk (zegt weinig tot niets begrijp ik). Mijn katten krijgen Prins Adultbrokjes (100% natuurlijk, vandaag is me nog verzekerd dat Prins probeert over te gaan op biologisch, maar dat is nogal een stap en men wil niet te duur worden) en af en toe Yarrah Welness Paté, biologisch. Een verschil tussen Prins en Yarrah is, dat de eerstgenoemde producten verkoopt, speciaal voor jonge, oudere, te dikke, zieke beesten, Yarrah niet. Daardoor durf ik niet helemaal over te gaan op Yarrah voor mijn beide 6-jarige, gecastreerde binnenkatten al ben ik het met Willem eens: prima, dat Yarrah op de markt is. (Al jaren trouwens, en niet iedere kat loopt ermee weg heb ik in t verleden gemerkt). Overigens: een beetje lauw water bij de harde brokjes in t bakje valt ook te proberen als je bang bent dat je kat te weinig vocht binnen krijgt. Vriendelijke groet,

  • H.Suzanna
  • 16 november 2017
  Beantwoorden

  https://www.voerwijzer.com/kattenbrokken-vergelijken/
  Een hele interessante site die je kan helpen om een “gezondere” brok te kiezen. (en gezonder natvoer)
  Onthoudt dat brokken voor een kat onnatuurlijke voeding blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares