Vlees noch vis: verwarring en misleiding in de supermarkt

Loop door een willekeurige supermarkt langs het schap met kattenvoer en je zou zomaar kunnen denken dat onze Nederlandse katten niets tekort komen. Er is kattenvoer met rund, kip of kalkoen. Of wild & konijn als het iets luxer mag. Natuurlijk komen ook visliefhebbers aan hun trekken: zalm, tonijn, forel. Je mag ook nog kiezen: brokken, paté of mousse, zeg het maar!

Waar is het vlees?

Klinkt heerlijk allemaal, maar zoals lezers van KattenEnzo.nl allang weten… schijn bedriegt. NRC deed enige tijd geleden een steekproef met een aantal blikken kattenvoer uit de supermarkt en constateerde dat er nauwelijks vlees in de blikjes te vinden was…

Een ‘gewoon’ blikje kattenvoer van Whiskas, ‘Supermeat paté original’, bevat bij elkaar 8 procent vlees, zo blijkt uit de verpakking. Daarvan is 4 procent kip en 4 procent vlees. Wat voor vlees wordt niet nader beschreven. Voor het vergelijkbare blikvoer van concurrent Felix geldt hetzelfde. Het voer in een blikje ‘Rund en kip in saus’ bestaat voor 4 procent uit rund en voor 4 procent uit kip.

Dierlijke bijproducten

Waar de rest van het blikje dan uit bestond? Water, granen, suiker, toegevoegde vitaminen en mineralen, en… ‘dierlijke bijproducten’.

Dierlijke bijproducten. Dat klinkt op zich nog best aardig, het roept associaties op met kroketten en frikandelen. Je weet dat het niet het beste vlees is, maar het is wel lekker. Zoiets dus? Nou… nee, niet helemaal hetzelfde:

Dierlijke bijproducten zijn „producten van dierlijke oorsprong die niet voor menselijke consumptie zijn bedoeld”, schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op zijn website. Voorbeelden van zulke producten zijn kadavers, mest en bloed – spul dat wij mensen niet willen eten, maar dieren wel oppeuzelen. Ook eicellen, embryo’s en sperma vallen in de categorie dierlijke bijproducten.

Klinkt niet als iets wat je als kattenliefhebber nou zo graag voorschotelt aan je katten! De mooie afbeeldingen op de blikjes ten spijt, natvoer uit de supermarkt bevat dus gemiddeld slechts zo’n 8 procent vlees (of vis) en rest, daar wil je eigenlijk niet teveel bij stilstaan.

Niet vermelde ingrediënten

De misleiding eindigt daar helaas niet. Na het paardenvleesschandaal in 2013 besloten drie Britse onderzoekers van de University of Nottingham om de samenstelling van huisdierenvoer te onderzoeken.

In 14 van de 17 onderzochte blikken honden- en kattenvoer vonden ze DNA van dieren die niet op de verpakking vermeld waren. In het merendeel van de blikken die als rundvlees werden verkocht zat meer kip en varken dan rund.

Wetgeving

Verwarrend en misleidend, maar helaas is dit toegestaan volgens Nederlandse en Europese regelgeving. Als tenminste 4% van de dierlijke eiwitten uit vlees afkomstig zijn, dan mag er al ‘met vlees’ op het etiket staan. Idem, als minstens vier procent van de dierlijke eiwitten inderdaad van runderen afkomstig is, dan mag het blik met trots het label ‘met rundvlees’ voeren. En nog handiger: als de fabrikant het blikje voorziet van tenminste 4% rundvlees en 4% kip, dan kan het dezelfde blikjes voorzien van 2 verschillende labels en zo een uitgebreider assortiment aanbieden…

Mensen eten steeds vaker bewust & biologisch, mede mogelijk gemaakt doordat fabrikanten gedwongen worden om de samenstelling van hun producten correct te vermelden op het etiket. Hoog tijd om de regels voor diervoeding ook eens moderniseren?

Trefwoorden: natvoer, onderzoek, studie, supermarkt, wetgeving

Gerelateerde artikelen

Vorige Volgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

0 shares