De transitie van droogvoer naar natvoer

Overtuigd van het nut om je kat over te zetten op nat voer? En denkt je kat daar heel anders over? In dit artikel doe ik een aantal tips en strategieën van de hand die kunnen helpen bij de transitie van droogvoer naar natvoer.

Introduceer vaste tijdstippen voor de maaltijden

Het grote voordeel van droog voer is uiteraard dat het minder snel ‘oud’ wordt dan natvoer. Veel katteneigenaren zetten hun kat daarom eenmaal per dag een volle bak brokken voor, waar de kat naar eigen inzicht de hele dag mee vooruit kan. Dat is met natvoer natuurlijk wat lastig, maar laten we het niet overdrijven: het kan echt geen kwaad als het natvoer een uur of 12 staat.

Voordat je de transitie naar natvoer inzet is het verstandig om allereerst over te gaan op een regime van vaste tijdstippen voor de maaltijden. Wij werken zelf met een stevig ontbijt, avondeten en een maaltijd voor de nacht. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor 2 maaltijden die ongeveer 12 uur uit elkaar liggen.

Je kunt, met name in de beginfase, overwegen om jouw kat ongeveer 20 à 30 minuten de tijd te geven om zijn maaltijd op te peuzelen, en het daarna weg te halen. De eerste dagen zal de kat hier ongetwijfeld zijn ongenoegen over uiten: blijf consistent. Al snel zal je kat weten wanneer het etenstijd is en weten wat hem dan te doen staat. Bovendien maakt het normale tussentijdse hongergevoel de kat ontvankelijker voor zijn toekomstige natvoermaaltijden!

Bepaal de juiste hoeveelheid voer

Het is belangrijk om, net als bij droogvoer overigens, te weten hoeveel je je kat te eten moet geven. Veel katteneigenaren gaan er vanuit dat de kat niet meer eet dan het nodig heeft, maar de statistieken vertellen een ander verhaal: ruim de helft van alle katten in Nederland is zwaarlijvig.

De hoeveelheid voer die je dient voor te zetten is per merk verschillend en hangt nauw samen met het gewicht van uw kat. Gebruik de richtlijnen op de verpakking, met de kanttekening dat deze meestal te ruim bemeten zijn. Houd dus veiligheidshalve de ondergrens van de richtlijn aan. Let op dat de richtlijnen altijd gaan over de hoeveelheid per dag: de hoeveelheid per maaltijd is afhankelijk van het aantal maaltijden.

Wellicht weet je niet precies hoeveel de kat weegt of zou moeten wegen. Misschien is hij of zij zelfs te dik. Een trucje om dit te kunnen inschatten: bij een gezonde kat kun je de ribben vrij gemakkelijk voelen, maar niet aan de buitenkant zien. Kunt u de ribben wel aan de buitenkant zien dan is je kat te mager. Is de kat te dik dan kunt je de ribben noch zien, noch voelen. Een te dikke kat heeft meestal ook een duidelijk zichtbare hangbuik.

Is je kat te dik, dan kun je een iets kleinere portie geven. En is je kat te mager dan kunt je uiteraard een iets grotere portie geven. Om er zeker van te zijn dat je de kat niet te veel of te weinig te eten geeft, is het belangrijk om de kat regelmatig, bijvoorbeeld 1x per week, te wegen. Dit kunt je heel eenvoudig doen door eerst jezelf te wegen zonder kat en en vervolgens de kat op te tillen en jezelf opnieuw te wegen. Het verschil is het gewicht van de kat. Stel eventueel de hoeveelheid voer die je geeft bij. Blijf meten.

Belangrijk: je kat zou nooit meer dan 4% van zijn oorspronkelijke gewicht in korte tijd mogen afvallen. Zet een te dikke kat dus niet op een crashdieet. Je mag de kat ook nooit laten vasten!

Transitiestrategieën

Probeer allereerst om eenmalig een maaltijd te vervangen door natvoer. Kijk hoe je kat hierop reageert. Eet het met lange tanden, maar er wordt wel gegeten? Gefeliciteerd, er is hoop! Begin met het vervangen van één van de dagelijkse maaltijden door natvoer.

Maak gebruik van het natuurlijke hongergevoel

Eet je kat echt heel weinig van het nat voer, verlaag dan de hoeveelheid droogvoer uit de andere maaltijd(en) en gebruik het natuurlijke hongergevoel van de kat om hem te ‘dwingen’ meer werk van zijn natvoermaaltijd te maken. Dit is niet zielig, alhoewel hij je waarschijnlijk van het tegendeel zal proberen te overtuigen. In de natuur beschikt een kat immers ook niet op elk moment over voldoende eten.

Het is goed mogelijk dat je kat de eerste dagen op dit nieuwe regime af zal vallen. Dit is niet erg zolang het niet te lang aanhoudt, hij goed blijft drinken en de kat niet buitensporig veel afvalt. Blijf hem daarom wegen!

Eetlust opwekken door te spelen

Wil de huistijger echt niets weten van het blikvoer? Wellicht kunt je zijn eetlust verder stimuleren door voorafgaand aan de maaltijd met hem te spelen. Gebruik de voorliefde voor de droge brokken door een klein handje te gebruiken als speelgoed: gooi een individueel brokje door de kamer, met hopelijk als resultaat dat de kat er achteraan stuift.

Experimenteer met andere soorten blikvoer

Wellicht heb je nog niet de variant gevonden die onweerstaanbaar is voor je kat. Ga er echter niet te snel vanuit dat je kat geen of dit blikvoer niet lust: vaak helpt het om hetzelfde merk & smaak een week of twee te proberen en is het een kwestie van gewenning voor hem. Lukt het echt niet, experimenteer dan met andere soorten blikvoer.

Ga niet helemaal los op allerlei smaakvarianten: probeer te achterhalen wat je kat lekker vindt en streef naar hooguit 3 verschillende varianten. Dat is meer dan genoeg afwisseling.

Kies voor een blikvoer met een hoog percentage vlees, zonder graan of groenten en zonder kunstmatige toevoegingen. Let erop dat het blikvoer enkelvoer of compleetvoer is: hierin zit alles wat uw kat aan voedingsstoffen nodig heeft.

Wellicht helpt het als het voedsel ‘ruwer’ van structuur is, minder verwerkt tot uniforme brokken. Er dient dan meer gekauwd te worden, zoals de kat gewend was van zijn droogvoer.

Haal je het voer altijd bij de supermarkt en kijkt je kat er niet naar om? Probeer het eens in een speciaalzaak of op internet: meestal vind je daar kwalitatief beter (lekkerder) voer.

Gemengde maaltijden

Je kunt ook overwegen om te beginnen met een gemengde maaltijd: natvoer vermengd met droge brokken. Zorg dat de maaltijd echt goed vermengd is, zodat de kat niet gemakkelijk enkel zijn droge brokken eruit kan hengelen.

Wat ook kan helpen is het fijn malen van een aantal droge brokken en dit poeder over de natte brokken uitstrooien. De droge brokken hebben nu gedeeltelijk de geur overgenomen van het blikvoer en andersom, wat hopelijk zorgt voor een positievere associatie met het natvoer.

Verlaag geleidelijk het aandeel droge brokken.

Cold turkey

Paradoxaal genoeg kan het ook werken om je kat ‘cold turkey’ over te zetten op nat blikvoer. Houd het gewicht dan wel extra goed in de gaten!

In ons geval, waarbij één kat de carnivoor in zichzelf snel had gevonden en de andere stoïcijns bleef vasthouden aan zijn junk food, werkte de geleidelijke transitie in het geheel niet. Bij één maaltijd vervangen door natvoer bleek Vito’s strategie om daar zo weinig mogelijk van te eten, iets waar Toni dan weer handig gebruik van maakte. Bij de droogvoermaaltijden haalde Vito vervolgens de schade dubbel en dwars weer in door naast zijn bakje ook die van Toni leeg te plunderen, wat Toni helemaal niet zo erg vond omdat hij nog verzadigd was van de eerdere dubbele portie natvoer…

Toen we deze strategie onmogelijk maakten door droogvoer in het geheel niet meer voor te zetten, ging Vito na een paar dagen eindelijk overstag. Op dat moment waren zijn baasjes overigens de wanhoop wel nabij, dus…

Geef niet te snel op!

Het is belangrijk dat je je pogingen niet te snel staakt. Katten zijn erg kieskeurig en kunnen bijzonder hardleers zijn. Dit vergt wellicht een hoop tijd, geduld en slimme trucjes. Geef niet op! Veel katteneigenaren raken al vrij snel in paniek, helemaal als de kat het op een miauwen zet omdat het al twee hele uren (!) niet gegeten heeft, en binnen een week is het goede voornemen weer van de baan. Niet doen. Vergelijk het met kinderen: zij zouden ook liever chips, koekjes en ijs eten en daar ga je (hopelijk!) ook niet mee akkoord.

Vergelijk het met kinderen: zij zouden ook liever chips, koekjes en ijs eten en daar ga je (hopelijk!) ook niet mee akkoord.

Het belangrijkste is dat je kat uiteindelijk overgaat op natvoer. Hoe lang het duurt is niet zo belangrijk. Blijf vooral kalm & geduldig, ook of helemaal als hij het op een stevig potje miauwen zet. Wellicht lukt het niet in een week, twee weken, een maand. Misschien duurt het wel drie maanden. Misschien heeft je kat jarenlang droge brokken gegeten, wellicht al zijn hele leven: het weet niet beter. Maar uiteindelijk zal het zeker lukken.

Er komt een dag dat jou kat ineens de carnivoor in zichzelf ontdekt en met plezier aan zijn natvoer begint, gewoon, alsof het dat altijd al gedaan heeft!

Zieke katten

Belangrijk om te vermelden: van droog- naar natvoer is een ingrijpende stap voor de kat, doe dit bij voorkeur alleen als de kat gezond is. Een zieke kat voelt zich al ellendig genoeg en eet daarvoor vaak sowieso al minder. Wat we niet willen is dat hij dit rotgevoel gaat associëren met zijn nieuwe voedsel, want dan is het game over. Wil je de kat toch overzetten naar natvoer, dring dan in deze fase niet teveel aan.

Trefwoorden: natvoer, transitie

Gerelateerde artikelen

Vorige Volgende

Reacties

  • Kroon
  • 7 december 2016
  Beantwoorden

  Wat een interessant stuk om te lezen! Ik vind de hele website al ontzettend leuk om te lezen.

  Omdat 1 van mijn Bengalen een paar weken geleden een heupkopresectie heeft moeten ondergaan en duidelijk werd dat hij 1,5(!) kilo moest afvallen, ben ik zoekende naar goed(!) voer.

  Hij kreeg eerder Sanabelle Grande, maar na een berekening ben ik achter gekomen dat daar maar liefst 30% aan koolhydraten in zit! Dat is natuurlijk veel te hoog, zeker voor een kater dat wat te zwaar was.

  Nu geef ik Wildcat Cheetah, maar helaas zijn de brokken hiervan weer te klein. Dit is echt hap-slik-weg. Jammer…

  ‘s Avonds krijgen beide katten natvoer. De ene keer Taste of the Wild, de andere keer Animonda Carny en weer een andere keer Schesir (helaas is het laatste geen alleenvoer, dus zo vaak geef ik die niet i.v.m. mineralen-tekorten).

  Maar goed, ik zie nu echt duidelijk het belang van natvoer (hoewel mijn dierenarts het tegendeel beweert), dat dit gezien moet worden als een extraatje. Hij zal waarschijnlijk doelen op Gourmet of Sheba-achtige ‘vlees-maaltijdjes’.
  Brokken zijn goed! Zegt hij. Natvoer is ook te vet. In brokken zit om en nabij 20% vet. In (ook goedkoop) natvoer hooguit 6%. Hoezo? Katten hebben toch best aardig wat vet nodig? Eiwitten zijn belangrijker, dat snap ik.

  Maar goed, ik dwaal af. Ik vind de site leuk! 🙂

  Groeten,
  Marjolijn.

  1. Beantwoorden

   Dank je wel voor de complimenten Marjolijn! Terwijl ik dit typ ben ik bezig met een grote aanpassing voor 2017 en ben ik sowieso van plan meer met de website te doen, dus stay tuned 🙂

   Afvallen… zucht. Met stip op 1 van problemen met katten waar ook wij maar niet tot een échte oplossing kunnen komen. Dat, en de koppige weigering om de krapbaal te gebruiken… mijn nieuwe bank ziet eruit alsof hij nodig aan vervanging toe is, maar ik dwaal ook af.

   Niets ten nadele van dierenartsen, maar ik deel je mening dat hun ideeën over voeding wellicht toe zijn aan herziening. Mijn vorige dierenarts had daarentegen een assistente gespecialiseerd als dierendieetspecialiste, wat ik een erg goed idee vind, ware het niet dat ik vermoed dat zo’n cursus/opleiding gegeven wordt door… Royal Canin.

   Elke dierenarts die ik tot nu toe heb meegemaakt verkoopt daarnaast het gehele Royal Canin assortiment met een leuke winstmarge. Dat kan betekenen dat het écht goed spul is, zoals zij uiteraard aangeven, maar je kunt zo natuurlijk niet spreken van een volledig objectieve mening. De lijst met ingrediënten leest in ieder geval om van te huilen.

   Bij natvoer denken dierenartsen volgens mij ook aan de rommel die je in supermarkten koopt. De ironie is dat wanneer mijn katten voor controle komen, ze altijd een vingertje ‘goed’ natvoer krijgen van de assistente. Maar dat moeten ze niet, want bij ons zijn ze beter gewend, haha!

   Een echt goed advies kan ik je helaas niet geven. Ik denk dat het heel erg afhangt van je katten en hun leefsituatie. Ik heb binnenkatten van 10 jaar oud, logischerwijs speelt daar leeftijd, minder beweging én concurrentie onderling een rol. Op mijn werk hebben we een boerderijkat die overdag bij ons op kantoor slaapt, zij krijgt ‘s avonds/’s nachts voldoende beweging en kan goedkoop droogvoer zelf wel aanvullen met prooidieren in het wild. Ik kan me voorstellen dat vetrijk voer voor een kat die niet zoveel energie verbruikt niet goed is.

   Ik begin te denken dat het ook uitmaakt of je de katten altijd goed hebt gevoed: mijn katten komen uit het asiel en zijn duidelijk brokjes gewend van slechte kwaliteit. Ze staan daardoor minder open voor natvoer en ondanks mijn aanvankelijke enthousiasme, gedijen ze er niet zo goed op als ik had gehoopt (en rationeel zou verwachten). Ik schaam me er enigszins voor om toe te geven dat de jongens bij mij tegenwoordig op een combinatie van dieetvoer (Satiety) en vezelrijk (Fibre Response) staan met Porta 21 als natvoer extraatje… ik heb me er bij neergelegd. Het gewicht is nu vrij stabiel (ze worden in ieder geval niet nog dikker, heel langzaam vallen ze wat af), geen nierstenen meer en ze zijn niet meer verstopt. Tja.

   Ik hoop dat jij je Bengaal (mooi!) ook kan helpen aan een gezonder gewicht.

   Groeten, Willem

  • Sanne9
  • 15 januari 2017
  Beantwoorden

  Katten moeten ook natvoer eten en niet alleen droge brokken, anders krijgen ze later gezondheidsproblemen!

  • HSuzanna
  • 16 september 2017
  Beantwoorden

  Na 1 jaar bijna elke dag úren informatie vergaren, wereldwijd en van dierenartsen die zich hebben toegelegd op de voeding van de kat, is de hoofdvoeding van mijn laatste geadopteerde kat natvoer geworden!
  De brokjes van Thrive (kip variant) gebruik ik om hem te laten rennen en in geval van nood, als ik te lang van huis ben, maar helemaal tevreden ben ik niet.

  Tevreden: (bij een berekening van een vochtpercentage van 10%)
  – Eiwitgehalte: 53,333% – dierlijke eiwitten
  – Ruwe vetgehalte: 24,44%
  – Koolhydraten: 8,333%
  – Graanvrij

  Minder tevreden:
  – Het As gehalte is vrij hoog: 11% (liefst 8% en lager)
  – De toevoeging van DL-methionine
  – De verhouding van omega 3 tot omega 6; 5x méér omega 6 dan omega 3. Aanbevolen is 1:1 óf 1 (omega 3) : 4 (omega 6)
  – Fosfor gehalte van 1,8% ; waarschijnlijk door het hoge vleespercentage
  – Gebruik van sodium seleniet i.p.v. selenium uit gist

  Brokken zijn ongeschikt voor katten. Katten missen de dorstprikkel, behoren tot de woestijndieren die hun dorst lessen met het vlees van hun gevangen prooi. Problemen met de nieren, blaasgruis en verstoppingen aan de urinewegen liggen op de loer bij een kat op droogvoer.

  Groetjes,
  Suzanna

  1. Beantwoorden

   Wow Suzanna, wat een toewijding!!

   Excuses trouwens voor de late acceptatie, schrijf je zo’n interessante reactie en komt hij maar niet op de website… Sorry, ik was op vakantie en het systeem vraagt me om handmatig alle reacties te controleren. Daar ben ik in het buitenland niet aan toegekomen.

  • Suzanna van der Voort
  • 10 oktober 2017
  Beantwoorden

  Hoi Willem,

  Ik hoop dat je een ontspannen vakantie hebt gehad en dat er tijdens je afwezigheid geen rare dingen zijn gebeurd met je geliefde viervoeters Tony & Vito.

  Mijn innig geliefde chippendale heet Mickey en is 8 jaar (48 mensenjaren volgens de tabel) en is op een verantwoorde manier afgevallen van 8,6 kg naar ca. 7 kg. Eigenlijk mag hij nog méér afvallen en hier wordt aan gewerkt 😊.
  Mick is een hele grote kater, niet erg speels, mag zijn buiten-ommetje maken, is kampioen muizenvanger maar voor de rest meer een grote teddybeer. Gelukkig voor mij is hij niet moeilijk met eten, alleen de textuur is voor hem belangrijk: mousse-structuur als het geen brokje is. Dus een staafmixer aangeschaft.

  De structuur van vis vindt hij okee (krijgt hij sporadisch vanwege de zware metalen/vervuilingen), maar die van pure kip weer niet en deze kiep ik dan bij het blikje natvoer en haal de staafmixer er even door.

  Mijn dierenkliniek is overtuigd Hills aanhanger en ik kan niet communiceren over koolhydraten die vreselijk hoog zijn, toevoegingen van Menadion (K3), DL-methionine, BHA, BHT, Etoxiquine, Propylgallaat en nog meer van die waanzin-toevoegingen, die vaak niet worden vermeld op de verpakking omdat het niet verplicht is.

  Een Amerikaanse dierenarts liet online weten, dat NIET de dierenarts verantwoordelijk is voor de voeding van het dier, maar de VERZORGER. De meeste DA’s hebben geen studie hierin gedaan, alleen een 2-daagse voorlichting gevolgd van het merk, dat de kliniek wil gaan verkopen: een gerenommeerd ABC-voer, zo noem ik dit.

  Dus ik bezoek mijn DA alleen voor fysieke controles en ingrepen en gebitscontroles.
  Ook heb ik informatie wereldwijd gevonden van dierenartsen over de onzin van de jaarlijkse inentingen die onnodig zijn en zelfs meer schadelijk zijn dan goed doen.
  Alle DA’s moeten op de hoogte zijn van deze nieuwe bevindingen, via symposia en hun eigen medisch informatie kanaal, maar omdat het een bron van inkomsten is, versturen nog velen de uitnodiging voor de jaarlijkse inentingen.

  Had ik alles maar eerder geweten….

  Groetjes,
  Suzanna

  1. Beantwoorden

   Hoi Suzanna,

   Eigenlijk ben ik het geheel met je eens. Toch hou ik een slag om de arm, met name v.w.b. inentingen. Ik ben geen dierenarts en ik vind niet dat ik in de positie ben om informatie over medicijnen/inentingen te duiden, daarvoor ontbreekt het me simpelweg aan de juiste achtergrond. Dat vind ik ook bij voeding al lastig, echter daar is er meer sprake van ‘common sense’ en overlap met voeding voor mensen.

   Kortom, lastig lastig… ik weet het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares