Welke producten gebruiken we zelf?

Op KattenEnzo.nl heb ik al heel wat recensies gepubliceerd van droge brokken, blikvoer, speelgoed en verschillende soorten kattenbakvulling. Na al die reviews krijg ik soms de vraag: wat geven we nou eigenlijk zelf onze katten te eten? Wat gebruik je voor de kattenbak? En hoe krijg je die luie levensgenieters aan het bewegen?

Dit artikel gaat daar antwoord op geven!

Ik zal hem tevens actueel houden, dus als je periodiek kijkt zul je zien dat het aan verandering onderhevig is. De theorie is immers vaak anders dan de praktijk, inzichten & gewoontes veranderen en zoals iedere katteneigenaar weet… de kieskeurigheid van de kat kent geen grenzen, en voorkeuren kunnen zomaar ineens radicaal omslaan!

Opmerking vooraf

Wellicht niet nodig, maar toch: elke kat is anders. Naast individuele voorkeuren heb je te maken met lichaamsbouw en -gewicht, leeftijd, medische problemen, woonsituatie, etc.

Je kunt dus zeker niet zomaar mijn lijst gebruiken voor je eigen kat(ten), hooguit kan het je op weg helpen en wellicht op het spoor zetten van producten die je nog niet kende.

Droogvoer

Onze katers Toni en Vito zijn inmiddels ruim 9 jaar oud en echte levensgenieters. Ze zijn allebei liever lui dan moe en helaas allebei wat te dik. Vito zit iets boven zijn streefgewicht van 5,5 kg, Toni zit een stuk ruimer boven zijn streefgewicht van 6 kilo. In overleg met de dierenarts hebben we besloten dat het regime bestaat uit meer bewegen en vezelrijk voer, wat een verzadigder gevoel geeft.

Mijn eerdere streven om de katten alleen nog natvoer te geven is daarmee (helaas) gesneuveld, de praktijk heeft de theorie ingehaald. Voor het “werken voor je voedsel”-aspect (zie verderop bij het kopje Speelgoed) is alleen droogvoer geschikt, dus bestaat tegenwoordig de bulk van het dagelijkse voer uit droge brokken.

Daar bovenop heeft Toni een geschiedenis van urinewegproblemen, terwijl Vito ook al eens op de operatietafel is beland met ernstige obstipatie. Beide problemen die je nooit meer herhaald wilt zien, want beide zijn potentieel dodelijk.

Royal Canin Satiety Support SAT Veterinary Diet

De bulk van de maaltijd bestaat bij ons uit Royal Canin Satiety Support, het speciale dieetvoer waar de dierenarts ons op heeft gewezen. Het voer heeft een lager energiegehalte, maar geeft de kat toch het gevoel dat hij voldoende gegeten heeft.

3 sterren
Royal Canin Veterinary Diet - 3,5 kg Royal Canin Satiety Support SAT Kattenvoer

Overgewicht / obesitas Een hypocalorisch voedingsdieet met een hoog eiwitgehalte wordt gekenmerkt door de volgende voordelen: Uitstekende acceptatie De afbraak van spieren tijdens het afvallen wordt voorkomen Eiwitten hebben bij vergelijkbaar verzorgingsniveau een 30 % lagere netto-energiebalans... Bestellen »

€ 33,99

Royal Canin Cat Fibre Response

Daarnaast bestaat ongeveer een derde van de maaltijd uit Royal Canin Fibre Response, omdat de Satiety Support er helaas voor zorgde dat de stoelgang van onze heren op slot ging. Met het nodige trial-and-error werk kwamen we uit op deze verhouding.

De combinatie van de twee heeft ervoor gezorgd dat onze katten niet verder aankomen en heel geleidelijk, op verantwoorde wijze, zelfs afvallen. Ze zijn gelukkiger en verzadigd, niet langer voortdurend aan het zeuren om meer eten. En de stoelgang is weer prima.

5 sterren
Royal Canin - Royal Canin Fibre Response kat (FR 31) 4 kg

Royal Canin Fibre Response Kat is dieetvoeding met extra vezels speciaal ontwikkeld voor katten met acute of chronische constipatie (verstopping). Bestellen »

€ 43,50

Natvoer

Als het op droge brokken aankomt zijn onze katten nauwelijks kieskeurig te noemen, maar bij blikvoer is dat een heel ander verhaal. Dat verklaart ook de vele recensies van natvoer op KattenEnzo.nl!

Aanvankelijk leek de Animonda Carny Adult de beste kaarten te hebben voor wat betreft de prijs/kwaliteitverhouding:

3 sterren
Animonda Carny - Animonda Carny Adult Voordeelpakket 12 x 400 g - Rund, Kalkoen & Konijn

Katten zijn vleeskenners en laten zich wat betreft de kwaliteit van vlees niet bedotten. Animonda Carny kattenvoer werd daarom uitsluitend uit zorgvuldig geselecteerd vlees van hoge kwaliteit bereid. Vers en bijzonder zorgvuldig. In sappige en pittige stukken. Daarom zijn verdere toegevoegde... Bestellen »

€ 12,99

… maar voor de langere termijn zijn we uitgekomen op:

Feline Porta 21

Onze katten laten er geen twijfel over bestaan: Feline Porta 21 smaakt het allerbeste.

Ik kan ze ook niet echt ongelijk geven: met name de variant kip ziet er gewoon prima uit, dat zou ik zelf ook nog prima durven te eten. En als niemand je zou vertellen dat de vis op je toastje uit een kattenblikje kwam… 🙂

Het mag dan wat duurder zijn, ik vind het fijn om te zien dat de Feline Porta 21 bij ons thuis letterlijk verslonden wordt. Ze krijgen bij ons slechts een kleine hoeveelheid natvoer tegenwoordig, vooral voor de smaak, zodat het kleinste blikje met z’n tweeĂ«n gedeeld kan worden. Het kostenaspect doet daardoor nauwelijks ter zake.

Is Feline Porta 21 wat te duur voor dagelijks gebruik? Gebruik het dan als lekker tussendoortje voor de speciale gelegenheden. Je doet ze er een groter plezier mee dan met Sheba uit de supermarkt, bijvoorbeeld.

Kattenbak

Katten en kattenbakken gaan helaas altijd samen. En we vragen van de kattenbakvulling een combinatie van eigenschappen die eigenlijk helemaal niet mogelijk is: het moet geurloos zijn, goed absorberen, comfortabel zijn, niet stuiven, geen uitloop geven, etc.

De perfecte kattenbakvulling zal waarschijnlijk altijd een utopie blijven, ook al blijf ik af en toe weer eens nieuw kattengrit proberen. Voor nu ben ik uitgekomen op de Cat’s Best Nature Gold.

Cat’s Best Nature Gold

Cat’s Best Nature Gold is met name een zege omdat het resultaat van de gedane arbeid van de katten gewoon door de WC kan worden gespoeld. Dat scheelt echt enorm in stank en zware vuilniszakken.

Helemaal absorberen van de luchtjes lukt ook Nature Gold niet, maar het snel kunnen afvoeren is een uitkomst en komt de sfeer in huis zeer ten goede! Verder stuift het relatief weinig, de katten vinden het comfortabel en de uitloop blijft beperkt tot een klein gebied rondom de kattenbakken.

Kattenbakkorrels zijn altijd een compromis, maar tot nu toe is deze voor mij zeker de beste.

4 sterren
Cat's Best - 20 l Cat's Best Nature Gold - Kattenbakvulling

Cat's Best Nature Gold Mini Power Pellets is een kattengrit speciaal ontwikkeld voor langharige katten, de korrels blijven namelijk niet in hun vacht hangen. Cat's Best Nature Gold klontert bij aanraking met water en bestaat uit 100% natuurlijke vezels ? de klonten kunnen daarom zonder problemen... Bestellen »

€ 16,99

Ik had vooraf nooit gedacht dat het ook oppassen geblazen is met de keuze voor de juiste kattenbak, want je hebt ze in alle soorten en maten. Wij zijn uitgekomen op de:

Moderna Flip Cat (Jumbo)

De Moderna Flip Cat kattenbak is verkrijgbaar in de varianten large en jumbo en ook nog in meerdere kleuren. Wij kozen voor de jumbo variant, dus extra groot en geschikt voor grote katten zoals de onze. Deze kattenbak heeft een mooie grote & demonteerbare opening.  En voor de prijs hoefden we het niet te laten. Twee van deze voldoet ons én de katten helemaal prima.

5 sterren
Moderna Products - Kattentoilet Flip Cat - Jumbo - Grijs

Moderna Kattentoilet Flip Cat is een dichte kattenbak met klapdeurtje en een filter. In de bovenkap van het kattentoilet zit een schepje. Dit maakt het verschonen van de kattenbak nog makkelijker. Verkrijgbaar in 2 maten (large en jumbo). Bestellen »

€ 25,25

Speelgoed

Ah, speelgoed! Je kunt er niet genoeg van hebben. Totdat je kasten letterlijk uitpuilen en de katten er totaal niet naar omkijken…

Onze katten zijn sowieso moeilijke spelers, ze zijn behoorlijk lui. Toch hebben we een aantal speeltjes waarvoor ze af en toe van hun favoriete luierplekken zijn weg te lokken.

Pipolino

De Pipolino’s zijn een must in ons huishouden. Zoals hierboven beschreven bestaat de bulk van het dagelijkse voer uit droogvoer en de voerbakjes hiervoor zijn al tijden verbannen uit ons huishouden. Alle droge brokken krijgen Toni en Vito in hun pipolino’s (ieder een pipolino) en ze mogen er dan voor werken om ze er weer uit te krijgen.

Ik zal niet beweren dat ze het daadwerkelijk leuk vinden om op deze manier hun maaltje bij elkaar te scharrelen, noch dat het ze heeft omgetoverd tot atleten, maar ze krijgen wel degelijk meer beweging op deze manier. Het vraagt meer van hun grijze massa om de brokjes eruit te krijgen en zich weer uit moeilijke bochten en hoeken te manoevreren. En als eenmaal de brokjes die eruit komen wat schaarser worden, dan moet je helemaal creatief zijn…

3 sterren
Pipolino - Pipolino Anti-Stress Home Trainer - Pipolino Driekleurig

PIPOLINO heeft tot doel, huisdieren voldoende lichamelijke beweging te geven en dat meerdere keren per dag, overeenkomstig hun jachtinstinct. Het brengt uw lieveling er dagelijks toe een vergelijkbare prestatie te leveren alsof zij haar jachtbuit voor haar voeding moet veroveren. Zo worden de... Bestellen »

€ 24,99

Het heeft ook tot gevolg dat ze niet langer het voer voor de hele dag in Ă©Ă©n keer naar binnen schrokten in een tijdsbestek van 5 minuten. De bulk wordt nog steeds ’s ochtends uit de pipolino’s gehengeld, maar daar zijn ze nu minstens 1 Ă  2 uur zoet mee.

In ons huishouden zullen de pipolino’s zeker niet meer verdwijnen.

Kattenhengel Bird

Misschien wel Ă©Ă©n van de goedkoopste kattenspeeltjes, maar weinig overtreft de kattenhengel. Wel meer het domein van Vito dan Toni, maar beide katten vinden dit nog altijd erg leuk.

5 sterren
zooplus Exclusive - Kattenhengel Bird - ca. 92 cm

Stimuleer het jachtinstinct van uw kat met de kattenhengel Bird. De kattenhengel is heel lang en heeft een elastische rubberen band waar aan het eind echte veren zijn vastgemaakt. Door de perfecte vliegeigenschappen van de veren en het geluid dat op geklapwiek lijkt imiteert de kattenhengel de... Bestellen »

€ 1,49

Met name Vito krijg je hier goed mee aan het bewegen, die maakt de meest idiote sprongen. Het roofdier in hem komt los! De hengel overleeft het dan ook nooit heel lang, maar gelukkig is daar de prijs ook naar.

Overigens kunnen andere kattenhengels ze niet bekoren, dus we houden het altijd bij deze.

Kong Kickeroo

Tot slot nog de Kong Kickeroo, een uit de kluiten gewassen… ja, wat eigenlijk? In ieder geval is het een vrij fors dierachtig ding die een grote kat vast kan grijpen en waar hij met vier poten tegelijkertijd tegenaan kan schoppen.

Erg fijn als normaal gesproken een andere kat in het huishouden het haasje zou zijn geweest!

3 sterren
Kong - Kong Kickeroo - Giraffeprint

Deze Kong Kickeroo is trendy! Houdt uw kat ervan om met z'n prooi te spelen? Dan heeft u met deze Kong Kickeroo sjieke look het juiste. Vanwege de pluchen staart lijkt de Kickeroo op een perfecte prooi. Kattenkruid wekt de interesse van uw kat op. Fixeren, er aan komen sluipen en verjagen... Bestellen »

€ 4,49

Kleinere muisjes vallen af en toe ook in de smaak, maar er is geen peil op te trekken welke.

Reacties

  • Vonne
  • 15 juli 2016
  Beantwoorden

  Ga je nog meer testen? Ben benieuwd wat je van Nutrivet vindt. En verder GranataPet Eend en James WellBeloved.

  1. Beantwoorden

   Ik schrijf ze op mijn lijstje Vonne! Momenteel doe ik het even wat rustiger aan, Toni & Vito worden anders een beetje gek van elke keer weer wat anders te eten ?

  • Irene
  • 23 november 2016
  Beantwoorden

  Hallo allemaal, mijn naam is Irene en wij hebben een kat met een voedselallergie en de kleine meid krabt haar hele kop stuk.

  Nu zijn wij samen met de andere katten al over gestapt naar Royal Canin Hyperallergeen, moet zeggen de kleine meid is weer helemaal heel. Maar ja, ook wij eten wel eens wat anders, dus krijgen ze ook nat voer. De kleine meid mag dat niet, haar broer eet echt alles en de andere 2 zijn kieskeurige Blauwe rus dames (eten niet alles). Wij hebben de kleine meid 8 weken op kangeroe vlees gezet, nou met moeite ging het er in (zelfs broer lief vond het niks). Ik heb ook Almo Nature in huis, maar dan alleen de vis smaken, want we denken dat ze voor kip de allergie heeft, maar nu begint ze ook op dat voer weer kale plekken te krabben. Niet zo erg als dat ze kitten was maar ik vindt het zielig. Weet iemand wat ik haar nog kan geven?

  Ze komen ook allemaal buiten, het zou ook kunnen zijn dat ze daar wat krijgt, alhoewel ik dat niet echt geloof want ze is nog al schuw naar vreemden, maar je weet het niet.
  Het droogvoer lusten ze allemaal en dat wordt ook veel gegeten maar ik wil ze wel wat extra geven, vandaar mijn vraag.

  gr Irene

  1. Beantwoorden

   Wat ontzettend vervelend Irene. Op zich wel fijn dat ze wel goed gedijt op Royal Canin Hypoallergenic, dat is dan al iets.

   Ironisch genoeg zijn mijn twee katers hier juist allergisch voor!! Toni krabde zijn oren stuk, lang verhaal maar de dierenarts kwam ook hiermee. We hebben ze een tijdje exclusief hierop overgezet, met als resultaat dat ik meerdere keren per dag kots moet opruimen van allebei… ik heb even gedacht dat het gewenning was, maar na een week vond ik het wel welletjes. Die rotzooi eruit en probleem opgelost. Het oorkrabben is vooralsnog -wonder boven wonder- ook nog niet teruggekomen.

   Maar goed, terug naar jouw probleem… ik ben bang dat ik het in ieder geval niet weet. Misschien een andere lezer van de website? Toen ik me verdiept heb in kattenallergieën las ik vaak dat je kip & rundvlees moet vermijden. Met de vissmaken van Almo Nature Daily deed je dat al, dus het enige dat ik kan bedenken is probeer nog eens een vissmaak van Feline Porta 21. Het verschil met de Almo Nature is dat er geen rijst in zit, wellicht dat dat haar nog dwars zit?

   Je kunt ook zeker proberen om haar een paar dagen binnen te houden, als dat verschil maakt dan is er buiten wellicht iets dat de allergie aanwakkert. Dat hoeft niet persé te zijn dat iemand haar iets geeft, misschien eet ze insecten, knabbelt ze aan giftige planten, je weet het niet. Met allergieën is het elimineren, elimineren, elimineren en hopen dat je een patroon kunt ontdekken ?

   Heel veel succes in ieder geval!

  • Charlotte
  • 15 december 2016
  Beantwoorden

  Ik zou graag weten wat je van Royal Canin Indoor vindt.

  • Naomi
  • 17 januari 2017
  Beantwoorden

  Zou je ook een review van Smilla natvoer willen schrijven?
  En nutrivet droogvoer, daar ben ik ook benieuwd naar…

 1. Beantwoorden

  Ik neem jullie suggesties mee in een volgende ronde, dank je Charlotte & Naomi ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *