Over KattenEnzo.nl

Okay, ik geef het eerlijk toe: dit destijds kersverse en uiterst groene kattenbaasje was veel te idealistisch. Elke soort droogvoer was slecht, speciaal (droog)voer was nog slechter, en alles moet in het werk worden gesteld om de katten zo snel mogelijk over te zetten op hoogwaardig natvoer. Een kwestie van een geleidelijke transitie en klaar is kees. Dat was KattenEnzo.nl.

De praktijk pakte natuurlijk heel anders uit. Tegenwoordig kijk ik er (hopelijk!) wat genuanceerder naar en KattenEnzo.nl is daarin meegegroeid.

Het ontstaan van de website had uiteraard alles te maken met de komst van onze twee katers, de broertjes Toni & Vito. Dit gezellige duo is in 2014 vanuit het asiel bij ons komen wonen. Zijn ze niet schattig?

Het prille begin

Toni had een geschiedenis van blaas- en urinewegproblemen en er was recent een niersteen operatief bij hem verwijderd. Als gevolg daarvan zou hij de rest van zijn leven op speciaal (en duur) droogvoer moeten blijven. En, omdat katten uit elkaars voerbakjes eten, zou ook zijn kerngezonde broertje Vito eraan moeten geloven.

Dus toen we onze twee jongens mee naar huis namen, lag er thuis een mooie voorraad Royal Canin Veterinary Diet – Urinary S/O en Hill’s Prescription Diet Feline – C/D op ze te wachten. We hadden alle smaken ingeslagen, dus de heren konden lekker proeven en na verloop van tijd zouden de favoriete smaken ongetwijfeld boven komen drijven. En smullen deden ze, Vito zelfs nog meer dan Toni, dus dat zat wel goed. Maar toch… ‘iets’ zat me niet lekker.

Mijn vriendin en ik letten allebei op wat voor voeding we in huis halen. We zondigen nog regelmatig (met veel plezier!), maar we proberen zoveel mogelijk voor gezond, biologisch & diervriendelijk te gaan. Niet teveel kunstmatige troep. Kortom: etiketten lezen. Logischerwijs deden we hetzelfde met het zojuist aangeschafte kattenvoer.

Alleen… De lijst met ingrediënten las niet zo ‘hoogwaardig’ als het voer door de dierenarts en het asiel was bestempeld. Bovendien knaagde aan me waarom er droogvoer, hoe hoogwaardig ook, werd voorgeschreven ter voorkoming van nieuwe urinewegproblemen. Problemen waarbij immers juist onvoldoende waterinname een belangrijke boosdoener was.

Deze vragen waren het beginpunt van mijn zoektocht naar meer informatie. Ik wilde meer weten over de verschillende soorten voeding en de grote spelers op de markt, en me met name verdiepen in de wetenschap die schuil gaat achter de samenstelling van de voeding. Ik wilde meer leren over kattenfysiologie, veel voorkomende gezondheidsproblemen & hun oorzaken en de rol van voeding in dit alles. Tot slot was ik uiteraard erg benieuwd naar de visie en meningen van dierenartsen en andere relevante experts. Dit alles wilde ik delen via KattenEnzo.nl.

Recensies

Toch zullen de meeste mensen KattenEnzo.nl kennen van het grote aantal recensies van voornamelijk hoogwaardig natvoer, voorgelegd aan het deskundige kattenpanel bestaande uit Toni & Vito. Met soms wat hulp van Loekie en Ginger. Dat was zeker niet een doel op zich, maar had alles te maken met kieskeurige Vito. Ik probeerde uit alle macht om hem, in ieder geval gedeeltelijk, over te zetten op natvoer. Goed natvoer, wel te verstaan.

Zo veel verschillende merken en smaken heb ik geprobeerd, de een nog duurder dan de andere! Voor Toni was het al gauw feest, die is de moeilijkste niet, maar Vito’s reactie echter bleef lauw. En elke keer dat het er hoopvol uitzag… bleek Vito het na een paar dagen toch ineens weer beu te zijn. Of hij raakte verstopt… En dus maar wéér een paar nog niet geprobeerde merken bestellen, hopen dat er iets tussenzit!

De recensies waren een logisch uitvloeisel van onze zoektocht. Ik dacht, misschien kan ik door uitgebreide recensies te schrijven in ieder geval andere kattenbaasjes met kieskeurige katten ondersteunen in hun eigen zoektocht. Een zoektocht overigens die in ons geval uiteindelijk een duidelijke winnaar heeft opgeleverd: Feline Porta 21. Voor Toni wil ik nog wel eens iets anders proberen, maar Vito blijft gewoon lekker (gedeeltelijk) op de Porta 21 staan. Hij vindt het nog steeds heerlijk.

3 sterren
Porta 21 - 6 x 400 g Feline Porta 21 Kip in eigen sap Kattenvoer

Porta 21 is een hoogwaardig natvoer voor uitgegroeide katten. Het wordt alleen van natuurlijke ingrediënten gemaakt en bevat geen chemische conserveringsmiddelen. U zal het verschil onmiddellijk merken, nadat u het eerste blik geopend hebt: de natuurlijke consistentie zal u en uw lieveling... Bestellen »

€ 16,99

KattenEnzo.nl 2.0

Begin 2017 is KattenEnzo.nl 2.0 na weken voorbereiding live gegaan. De website is in een fraai nieuw jasje gestoken, beter doorzoekbaar en nog beter geschikt voor gebruik op telefoons en tablets. Maar uiteindelijk gaat het nauurlijk om de inhoud! Daarom zijn er veel nieuwe artikelen bijgekomen en alle bestaande artikelen zijn herzien en bijgewerkt. En dat is nog maar het begin.

KattenEnzo.nl is er voor alle bewuste kattenbaasjes. Hoogwaardige kattenvoeding blijft een hoofdthema, daarover zal ik nog meer gaan schrijven. Maar de website heet natuurlijk niet voor niets KattenEnzo.nl, ik wil dus ook (meer) aandacht schenken aan onderwerpen die een beetje zijn blijven liggen. Bijvoorbeeld over kattengedrag, gezondheid, verzorging.

Enne… er mag ook best wat ruimte zijn voor amusement, het hoeft immers niet altijd zo serieus! Dus dat vind je hier ook, want katten zijn gewoon leuk 🙂