Maak kennis met het kattenpanel

Een recensie voor kattenvoer zou natuurlijk niet volledig zijn zonder ervaringen uit eerste hand. Ik kan nog zoveel van een zak droge brokken of een mals blikje natvoer vinden op papier, mijn katten zijn uiteindelijk degenen die bepalen of ik het vaker mag kopen. Een nadere kennismaking met het kattenpanel is dus op zijn plaats!

Het vaste kattenpanel

Het vaste kattenpanel bestaat natuurlijk uit onze eigen katers Toni & Vito.

Toni

Alhoewel Toni en Vito (op een paar minuten na) even oud zijn, profileert Toni zich duidelijk als de Grote Broer. Vito mag graag warm & beschermd in zijn pootjes liggen en bij elke verandering in het huishouden mag Toni de spits afbijten en kijken of de kust veilig is… Dat doet hij dan ook graag, Toni is enorm nieuwsgierig en onderzoekend. Verpakkingsmateriaal van je nieuwste aanwinst of zoiets simpels als een openstaande kastdeur: Toni is er als de kippen bij!

Probeer een IKEA kast in elkaar te zetten en Toni komt je graag helpen door op de instructies te gaan zitten, in de kast-in-aanbouw te springen of natuurlijk tijdens het schroeven te komen kroelen. Hij vindt het ook leuk om dingen van tafels en kasten af te gooien. Zoals, inderdaad, die verzameling zorgvuldig uitgelegde schroefjes en boutjes uit het bouwpakket.

Toni is ontzettend lief, wil graag bij ons zijn en kan ontzettend genieten van lekker uitgestrekt over je benen gedrapeerd in slaap vallen. Maar andere mensen, daarvan is hij zeker geen fan. Onbekend maakt onbemind. Bestaat de visite uit welgeteld 1, hooguit 2 personen, dan kan hij nog wel eens rondparaderen als een Italiaans machomannetje: voor niemand bang en wie maakt hem wat? Bij meer bezoek maakt Toni zich met de staart tussen de benen uit de voeten en komt pas weer tevoorschijn als iedereen de deur uit is. Vito daarentegen kijkt even de kat uit de boom, snuffelt eens rustig aan iedereen en kan dan gerust eens lukraak bij iemand op schoot springen.

Broertjes zouden geen broertjes zijn als ze elkaar niet ook regelmatig de tent uitvechten. In mijn ogen is Toni daarvan meestal de aanstichter, maar volgens mijn vriendin laat ik me regelmatig in de maling nemen door de onschuldige blik in Vito’s ogen!

Toni’s grootste hobby is toch wel eten. Hij is uitermate opportunistisch: als hij hoort dat je de boter uit de koelkast haalt komt hij al aangerend, want boter kan mogelijkerwijs kaas betekenen! Een schaaltje uit de kast halen betekent in zijn oren altijd dat de yoghurt in aankomst is. En zelfs een onbekend ritselend zakje, je weet maar nooit of dat eten voor hem betekent… Als hij denkt dat niemand hem ziet of hoort springt hij op het aanrecht en als je hem de kans geeft, mag hij graag even proeven van borden of pannen om te checken wat je nu weer gemaakt hebt.

Een schaaltje uit de kast halen betekent in Toni’s oren altijd dat de yoghurt in aankomst is.

Een wekker heb je bij ons thuis niet nodig, want het ontbijt wordt geserveerd om 8 uur, en om er zeker van te zijn dat je dat niet vergeet begint hij alvast om een uur of 7 onophoudelijk te miauwen (ook in het weekend natuurlijk!). En ’s avonds begint de onrust ook ruim een uur voor etenstijd, dan probeert hij je voortdurend te lokken door zich even te laten aaien en dan naar de keuken te rennen, etc.

Het is lastig om Toni op gewicht te houden. Dat wil zeggen, een paar honderd gram erbij is geen enkel probleem, maar afvallen gaan uiterst moeizaam… Hij heeft ook een geschiedenis van blaas- en urinewegproblemen, dus dat is altijd iets om rekening mee te houden.

Vito

De dame in het asiel had over Vito gezegd dat hij wat verlegen was en niet zo snel naar onbekende mensen toekwam, in tegenstelling tot zijn nieuwsgierige broertje Toni. Toni kwam ons bij de kennismaking inderdaad meteen nieuwsgierig begroeten. Vito is welgeteld nog 2 minuten in zijn “Ik zoek een baasje” doos blijven zitten. Daarna lag hij spinnend ondersteboven op de grond te kronkelen om zich eens lekker op zijn buikje te laten aaien door zijn toekomstige vrouwtje. We wisten meteen dat het goed zat: dit waren onze katten!

Vito is een ongelooflijke lieverd. Als je hem de kans geeft ligt hij voortdurend op je schoot. Zodra je op de bank gaat zitten zie je hem al kijken, meestal komt hij in een drafje aangerend om maar geen op-schoot-zit-mogelijkheid te missen.

Vito is volledig gepassioneerd van het likken van je hand (liefst in de mouw van je trui) en lekker te trappelen op je schoot. Met nageltjes uit wel te verstaan. Hij kan er oneindig lang mee doorgaan en raakt helemaal in een gelukzalig spinnende trans. Vito op schoot is niet altijd praktisch: de ene hand ben je kwijt omdat die gelikt moet worden en de andere moet aaien, dus je moet gewoon stoppen waar je mee bezig bent, maar fijn is het wel!

Vito kijkt op naar zijn broer en ze kunnen het ontzettend gezellig hebben samen, maar soms kan hij ook het bloed onder de nageltjes van Toni vandaan halen. Hij heeft de vervelende neiging om zich jaloers te gedragen als er aandacht naar Toni uitgaat en komt zich dan ‘opdringen’. Als Toni bij je op schoot ligt wil Vito nog wel eens op de meest onmogelijk manieren trachten om zich er ook op te wurmen, wat vaak dan weer niet goed uitpakt voor Toni. Geen wonder dat hij zijn broertje wel eens een rake klap verkoopt!

Vito is niet zo’n groot fan van onverwachte bewegingen of geluiden. In een voor hem angstige situatie kan hij ongelooflijk snel een veilig heenkomen zoeken, ook vanuit absolute ruststand. Acrobatische bokkensprongen met 10-nagelige olympische afzet worden daarbij niet geschuwd… ouch!

Acrobatische bokkensprongen met 10-nagelige olympische afzet worden in voor Vito angstige situaties niet geschuwd.

Eigenlijk hebben we KattenEnzo.nl aan Vito te danken: zijn kieskeurigheid als het op natvoer aankomt heeft ervoor gezorgd dat ik ontelbare merken geprobeerd heb, wanhopig op zoek naar iets wat zijn goedkeuring kan wegdragen (en blijven wegdragen). Al snel besloot ik mijn ervaringen te delen met andere kattenbaasjes en KattenEnzo.nl was een feit!

Hoe zeer ik ook mijn best doe met duur premium natvoer, Vito’s liefde voor droge brokken zal altijd op de eerste plaats blijven staan. Ironisch genoeg is hij qua droogvoer nauwelijks kieskeurig te noemen…

Het uitgebreide kattenpanel

Vito is een notoir kieskeurige eter, wat soms een vertekend beeld schetst bij een recensie. Bij twijfelgevallen schakel ik daarom Loekie of Ginger in of soms allebei voor een second opinion.

Loekie

Ik leerde Loekie zo’n 3 jaar geleden kennen toen ik van baan wisselde. Het bedrijf is gevestigd in een tot kantoorruimte omgebouwde boerenschuur, en Loekie was de boerderijkat die de muizenpopulatie op het terrein in toom diende te houden. Bij de verhuizing van de vorige eigenaar is Loekie achtergebleven en luistert tegenwoordig naar maar liefst twee namen: Loekie en Zwartje. Het is haar om het even, wat eigenlijk luistert ze naar beide namen niet.

In de beginmaanden van mijn nieuwe baan zag ik haar af en toe op het terrein met een gevangen muisje in haar bek rondlopen, maar na verloop van tijd kwam ze steeds vaker bij ons op kantoor. Altijd lekker warm, genoeg aandacht. En al snel ook een eigen kussentje, dagelijks wat te eten & drinken en een kattenbak. Wat wil een kat nog meer?

Feitelijk was Loekie dus ook van baan gewisseld: van boerderijkat naar kantoorkat. Ik denk dat de meeste mensen graag met haar van baan zouden willen wisselen. Aan het einde van de werkdag kan ze nog steeds kiezen of ze a) naar buiten wil, of b) lekker in de algemene ruimtes van de schuur wil overnachten. Steevast kiest ze voor optie c) lekker op haar kussentje in het kantoor blijven liggen. Geen officiële keuzemogelijkheid, maar ze blijft er hardnekkig de voorkeur aan geven en op zulke momenten is ze uiteraard oost-indisch doof voor haar beide namen! Uiteindelijk wordt ze dus elke dag als een ware prinses naar buiten getild, soms met kussentje en al. Ja, het is een zwaar leven…

Muizen vangen doet ze al lang niet meer en het grootste deel van de dag brengt ze luid snurkend door op haar kussentje in ons kantoor.

Geleidelijk veranderde ook haar karakter. Van stoer en onafhankelijk naar kroelerig, lief en… uiterst lui! Muizen vangen doet ze al lang niet meer en het grootste deel van de dag brengt ze luid snurkend door op haar kussentje in ons kantoor. ’s Avonds wil ze op mooie lente- of zomerdagen nog wel eens naar buiten, maar overnachten in de schuur geniet op andere dagen toch echt de voorkeur.

Loekie eet dagelijks droge brokken en maaltijdzakjes uit, jawel, de supermarkt. Niet ideaal, en dat is ze roerend met ons eens, maar gelukkig heeft ze nog de keuze om zelf een alternatief bij elkaar te scharrelen. Als ze me mag helpen met een recensie kan ik uit haar gedrag makkelijk opmaken of ze het ziet als een duidelijke verbetering of toch maar als zo-zo…

Ginger

Tot grote verontwaardiging van Loekie kwam Ginger als kitten ongeveer een jaar geleden op de boerderij wonen. Het stiefbroertje van Loekie is geobsedeerd door eten en aandacht, maar vooral door eten. We moeten ontzettend goed oppassen dat het etensbakje van Loekie niet binnen het bereik van Ginger komt, want anders is het geheid in luttele seconden leeg.

We moeten ontzettend goed oppassen dat Loekie’s etensbakje niet binnen het bereik van Ginger komt, want anders is het geheid in luttele seconden leeg.

Ginger is officieel misschien een boerderijkat, maar is feitelijk gewoon een huiskat die het grootste deel van zijn tijd doorbrengt bij zijn baasjes in het woonhuis. Omdat hij nooit genoeg aandacht kan krijgen en heerlijk kan klimmen en ravotten in de kantoorschuur, komt hij toch regelmatig even langs. Tot groot ongenoegen van Loekie, die bij elke blijk van getoonde nieuwsgierigheid & genegenheid onmiddellijk overgaat tot nagels, bijten en blazen. Helaas voor Loekie is Ginger inmiddels volgroeid, en laat hij zich absoluut niet meer op zijn kop zitten…

Ginger is een ware alleseter met een voorkeur voor goedkope droge brokken. Eerlijk is eerlijk, daarmee is hij meestal niet zo geschikt voor recensies. Hooguit voor het opmaken van het door de andere katten afgekeurde kattenvoer…

Alle foto's: Willem van der Berg / KattenEnzo.nl