Even voorstellen: Willem

Willem van der Berg: een 35-jarige import-Brabander die met veel plezier dingen doet op en met het internet. En met grootse plannen om daar in de nabije toekomst nog veel meer mee te gaan doen!

Ik ga er eens goed voor zitten, voor dit diepte-interview met mezelf…

Dus, wat doe je nou precies voor de kost?

Weet je, ik heb er altijd een pesthekel aan gehad als mensen me dat vragen. Webdeveloper. Programmeur? Ontwikkelaar? Het levert steevast glazige blikken op, of mensen krijgen een eureka-moment:

– Ah, iets met computers!
– Ehm, nou ik bouw ze niet of zo hoor. Nee, ik kan je ook niet helpen met het repareren van je computer of het oplossen van al je problemen ermee. Maar ik werk ermee inderdaad, dat klopt wel. Maar doe jij je werk nog wel uitsluitend met pen en papier dan, of…?

of:

– Ah, je ontwerpt/maakt/bouwt websites!
– Ehm, ja… nou eigenlijk bouw ik web applicaties. Dat is software die in je browser draait, en… ehh… zeg, wat doe jíj eigenlijk voor de kost?

Niet alleen krijg ik maar moeizaam uitgelegd waar ik mijn centjes mee verdien, waar vooral de schoen wringt is dat het zo’n incompleet beeld schetst van wie ik ben. Ik geloof namelijk niet dat je bent wat je doet. Ik heb zoveel interesses! Ik ben zoveel meer dan mijn beroep… Ik krijg spontaan last van claustrofobie als je me in een hokje wilt stoppen, echt waar.

Mijn boeddhistische ex-buurman zei ooit tegen mij: ik ben leraar. Toen ik hem vroeg wat voor vak hij dan doceerde, grinnikte hij alsof ik een grapje maakte. Hij was weliswaar bezig met een docentenopleiding, maar hij stond nog niet voor de klas. Maar hij was wel al leraar. Dat stond er namelijk helemaal los van.

Rare kwiebus, dacht ik toen. Je had gelijk, denk ik nu.

Nieuwe poging dan. Waar ligt je passie?

Ik ben erg nieuwsgierig, altijd in de weer met het uitbreiden van mijn kennis over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dus wat ik écht doe? Ik verwonder me, ik vraag me hardop af, ik wil begrijpen. Ik ben dol op grijstinten! Ik lees, onderzoek, probeer, combineer. Ik los problemen op (or die tryin’) en ik vind het leuk om datgene wat ik heb geleerd weer te delen met anderen. Ter discussie te stellen soms. Op een leuke, enthousiaste en toegankelijke manier. Dat is wat ik doe.

En dat probeer ik onder andere te doen middels deze website. Ooit heb ik denk ik websites over elk onderwerp dat me ook maar enigszins kan boeien!

Dus vooruit: web & app ontwikkelaar, blogger en internet ondernemer. Het een (nog) iets meer dan het andere. Wordt vervolgd!

Helder. Vertel nog eens wat over jezelf?

Ligt het erg voor de hand dat ik een groot dierenliefhebber ben? Misschien niet zo gek als je zo’n website hebt misschien. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik een bijzondere band met dieren heb, dat we elkaar op een bijzondere manier begrijpen. Dieren lijken me instinctief te vertrouwen en ik doe er alles aan om dat vertrouwen nooit te beschamen. Ik ben tevens vegetariër, misschien dat dat ook helpt.

Ik ben sinds kort lid van de Partij van de Dieren. Overigens ondanks de naam, want het is simpelweg de enige partij wiens standpunten zo dicht bij de mijne liggen. Zoals over het basisinkomen, emancipatie, het koningshuis.

Ik loop alweer bijna een jaar steevast te verkondigen dat ik 36 ben, terwijl ik nog ‘maar’ 35 ben. De twee jaar ervoor zat ik er ook steevast een jaar naast.

Ik maak met name mijn vriendin gek met Radio Willem: mijn zeer beperkte repertoire deuntjes, muziekjes en zelfs reclamejingles die ik neurie, fluit of heel slecht zing en die vervolgens niet meer uit jouw hoofd te verbannen zijn.

Dat lijkt me wel weer genoeg.

Ok. Ik vond het eerlijk gezegd ook al enigszins ongemakkelijk worden. Wil jij desondanks meer over mij weten, ontdekken of we samen kunnen werken of wil je om een andere reden contact met me opnemen? Stuur me dan een berichtje.