Stoelgangproblemen, overgewicht en gedragsproblemen

In één van mijn eerste artikelen gaf ik mijn argumenten waarom het beter is om de kat natvoer/blikvoer voor te zetten in plaats van droge brokken. Ik gaf je daarnaast tips voor het doorkomen van de transitiefase van droog- naar natvoer en hammerde er nogmaals op hoe belangrijk het is om niet te snel op te geven.

Ik sta nog altijd achter de stelling dat natvoer beter is voor onze katten en de transitietips komen rechtstreeks uit onze praktijk, met aanvankelijk veel succes. Maar ruim een half jaar later hangt de vlag er helaas toch anders bij. Tijd voor een update.

Stoelgangproblemen & lactulose

Niets is vervelender dan naar de WC willen, maar niet kunnen. Periodiek deed zich dat bij onze katten voor sinds we ze hadden overgezet op natvoer. Natvoer bevat in principe van zichzelf voldoende vocht, maar uit voorzorg deden we er altijd nog een beetje bij. De vochtinname was dus niet het probleem, maar de combinatie van katten op leeftijd (8+ jaar) en beperkte lichaamsbeweging (binnenkatten) zorgde toch af en toe voor wat probleempjes.

Om onze katten hierbij te helpen probeerden we ze aan te sporen tot meer bewegen door extra met ze te spelen, gaven we wat meer variatie in blikvoer en soms gaven we ze tijdelijk toch ook weer even droogvoer. Het probleem loste zichzelf dan vanzelf weer op, ondanks wat zorgen bij de baasjes!

Omdat de obstipatie toch met enige regelmaat terugkwam, gaven we ze later ook wel tijdens zo’n moeilijke periode lactulose. Lactulose is een onschuldig laxeermiddel dat zonder recept bij de apotheek te verkrijgen is. Er is uiteraard ook een variant voor huisdieren die je bij de dierenarts kunt verkrijgen, maar die is qua werking én ingrediënten volstrekt identiek… maar wel veel duurder. Een kleine hoeveelheid lactulose door het voer (2 ml per kat per maaltijd) werkt uitstekend.

Speciaal dieetvoer

Tijdens onze zomervakantie ging het helaas goed mis. We hadden het prima geregeld dachten we: mijn moeder vierde vakantie in ons huis dus de katten bleven in hun vertrouwde omgeving, hadden gezelschap en werden prima verzorgd. Onze kater Vito kreeg echter last van verlatingsangst of iets dergelijks. Wellicht had hij al een beginnend stoelgangprobleem, in combinatie met de stress die onze vakantie voor hem opleverde werd dit er niet beter op.

Met zijn baasjes op 1.000 kilometer afstand en niet bepaald aan het genieten van een welverdiende & zorgeloze vakantie, belandden we bij thuiskomst meteen met hem bij de dierenarts. Daar bleek dat hij volledig verstopt zat en niet meer op eigen kracht in staat was om de blokkade te verhelpen. Het werden een paar angstige dagen voor ons allemaal, maar Vito is er gelukkig weer helemaal bovenop gekomen. De blik van intense dankbaarheid in zijn ogen toen we hem weer kwamen ophalen en hij weer met ons mee naar huis mocht… die zal ik nooit meer vergeten!

Maar met onze kat gereduceerd tot een hoopje ellende en wij vol met schuldgevoelens & zorgen, drong onze dierenarts er na de operatie op aan om Vito voortaan over te zetten op een speciaal vezelrijk dieetvoer: Fibre Response van Royal Canin. Droogvoer dus. De zoektocht die resulteerde in KattenEnzo.nl begon met het zoeken naar een alternatief voor Toni, onze kater met een geschiedenis van blaas- en urinewegproblemen, die toen ook al een (ander) speciaal dieetvoer kreeg.

Maar ja, wie zijn wij nou helemaal om het beter te weten dan de dierenarts??

Je wilt natuurlijk ook voorkomen dat de ene kater moet doormaken wat de ander zojuist heeft doorgemaakt, dus dan maar beide katten over op het anti-stoelgangsproblemen dieetvoer. Omdat dit weer niet de kenmerken heeft van het dieetvoer waar Toni eerst op stond en natvoer nu weer van de menukaart is geschrapt, ook zijn dieetvoer maar weer meenemen in de mix. En zo ontstond de vreemde situatie dat we weer terug bij af waren. Weg natvoer…

En zo ontstond de vreemde situatie dat we weer terug bij af waren. Weg natvoer…

Lactulose

De stoelgangsproblemen zijn tot nu toe niet meer teruggekomen. In overleg met de dierenarts hebben we echter tegelijkertijd met de hernieuwde overgang op dieetvoer ook een permanent regime van lactulose aangehouden uit voorzorg. Eén maaltijd per dag 2 ml lactulose per kat. Maar wat heeft er nu voor gezorgd dat de stoelgangsproblemen zijn opgelost: het Fibre Response dietvoer van Royal Canin of de lactulose?

We neigen ernaar om de lactulose aan te wijzen. Bij het uitvogelen van de juiste dosering bleek geen of een lagere dosering dan 2 ml toch weer wat moeizame geluidjes op de kattenbak op te leveren. We gaan er dan ook zeker mee door. Desondanks durven we ook nog niet te stoppen met Fibre Response en volledig terug te vallen op een dieet van natvoer in combinatie met lactulose.

Gewichtstoename

Een paar maanden na onze onvergetelijke vakantie zijn we wel weer druk bezig met een interim-deet bestaande uit droog- en natvoer. Aanvankelijk kregen de katten in het weekend als lekkernij nog natvoer, maar geleidelijk hebben we dat weer verder opgevoerd. Momenteel geven we ze ’s ochtends natvoer en ’s avonds dieetvoer. Dit is ingegeven door nieuwe bijwerkingen van het droogvoer.

Onze katten zijn namelijk te dik geworden. Met name Toni is veel te dik. Elke dag krijgen de katten een exact afgemeten hoeveelheid voer zonder tussendoortjes, die ze gescheiden van elkaar krijgen geserveerd. Ze eten dus niet uit elkaars bakjes. De dosering hebben we -wederom in overleg met de dierenarts- geleidelijk aan verlaagd. Het doel was een geleidelijke gewichtsafname.

Gedragsproblemen

Het eindresultaat is dat met name Toni op miraculeuze wijze nog altijd zwaarder wordt. Hij heeft zijn maaltijd binnen 2 minuten op, lijkt daarna totaal niet voldaan. De hele dag door blijft hij zich gedragen alsof hij barst van de honger en is hij totaal gefixeerd op alles wat met eten te maken heeft. Voortdurend miauwen. Met name twee uur voor etenstijd staat hij praktisch aan één stuk door jammerlijk te miauwen. En helaas, de frustratie die hij voelt viert hij bot op zijn broertje. Ze vechten nu meerdere keren per dag. Voorheen werd slechts eens per week de rangorde bepaald en dat was het dan.

De reden dat we ze sinds kort ’s ochtends weer natvoer geven heeft alles te maken met dit grote verschil in gedrag. Na de lange nacht bikkelen op droogvoer beginnen beide katten (veel te) gulzig aan hun ontbijt, waarbij Toni ook dat zonder tafelmanieren naar binnen werkt in luttele minuten. Vervolgens moeten we hem weghouden bij het bakje van zijn langzaam etende broer, anders gaat hij ook met de inhoud van dat bakje aan de haal.

Een kwartier later maken we dan ineens een ware metamorfose mee: twee katten die volkomen zen zijn. Gelukkig zijn. Lekker slapen, lekker knuffelen. Met ons, maar ook met elkaar. Het is echt ongelooflijk! Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat hier een verband is…

Vooralsnog gaan we door met de combinatie droogvoer en natvoer om en om. Met lactulose een blijvend ‘smeermiddel’. Het uiteindelijke doel is toch weer een volledige transitie naar natvoer, maar geleidelijk.

Voor de korte termijn staat een nieuw bezoekje aan de dierenarts op het programma om medische redenen uit te sluiten voor Toni’s gewichtstoename. Hij neemt momenteel niet meer toe in gewicht, maar hij had al aardig wat reserves opgebouwd en dat moet er echt af.

En dat is meteen ook een tip voor de lezer: als je kat te zwaar is (weeg hem/haar regelmatig!) en een geleidelijke reductie van de portie niet leidt tot een geleidelijke gewichtsafname, ga dan naar de dierenarts. Laten we diabetes, schildklierproblemen en andere medische aandoeningen niet onopgemerkt en onbehandeld laten.

Trefwoorden: dieet, dierenarts, droogvoer, gewichtstoename, lactulose, natvoer, obstipatie, stoelgang, transitie

Vechtende katten: rihaij / Pixabay

Gerelateerde artikelen

Vorige Volgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares