Katten met overgewicht: afvallen met spelen & speelgoed

Toni zou je kunnen vergelijken met een 50-plusser die het liefst de hele dag op de bank zit met onbeperkt bier & pizza.

Wij konden er hartelijk om lachen, Toni op z’n beurt trok zich weinig van de kritiek aan. Hij vond dat het allemaal wel lang genoeg geduurd had en was inmiddels van de behandeltafel en in de vensterbank bij de dierenarts gesprongen.

We waren naar de dierenarts gegaan omdat we ons zorgen maakten over de gewichtstoename van met name Toni (al was Vito ook zeker aangekomen). Toen we onze katten ongeveer een jaar geleden uit het asiel haalden wogen beide katten ongeveer 5,5 kg. Het zijn sowieso stevige katers: het ideale gewicht zal tussen de 5,5 kg (Vito) en 6 kg (Toni) liggen. Maar ondanks de afgemeten hoeveelheid voer en zo weinig mogelijk tussendoor gesnoep, woog Vito inmiddels zo’n 6 kg en Toni bijna 7 kg…

Speelgoed

We deden ons uiterste best, maar voelden ons toch enigszins falende kattenouders, helemaal toen medische redenen al snel werden uitgesloten. Onze katten, Toni voorop, waren simpelweg liever lui dan moe.

Een imposante verzameling kattenspeelgoed kon daar ook weinig verandering in brengen: Vito werd weliswaar he-le-maal wild van zijn kattenhengel, en de heren mochten ook graag even tegen een speelgoedmuis trappelen als er geen broertje was om mee te stoeien, maar over het algemeen waren het toch vooral de baasjes die achter het speelgoed aan renden.

Over het algemeen waren het toch vooral de baasjes die achter het speelgoed aan renden.

Spelen met je huisdier is absoluut noodzakelijk en goed advies bij overgewicht van katten, maar in ons geval was dat simpelweg niet voldoende. Je kat of katten moeten immers wel enig enthousiasme kunnen opbrengen, anders is het speelplezier ook bij de baasjes gauw weg natuurlijk…

Gelukkig is er één ding waar onze katten geen genoeg van kunnen krijgen: eten. En dat kunnen we dan ook tegen ze gebruiken, ha! Je kunt brokken door de kamer gooien en de katten er achter aan laten stuiven, maar dit zal dan meestal extra voer zijn en dat is niet handig als je katten op dieet moeten. Tijd voor het grotere geschut!

Voertorens, home trainers en behendigheidsborden

Opmerking vooraf: het is erg belangrijk dat je in het begin de katten laat wennen aan het nieuwe speelgoed en ze waar nodig een beetje op weg helpt. Je wilt niet hebben dat ze niet begrijpen hoe het werkt, gefrustreerd raken en je nieuwste aankoop meteen links laten liggen…

Pipolino Anti-Stress home trainer

De pipolino’s zijn geweldig! Koop ze meteen. Echt.

De Pipolino is een brokjesverdeler die de kat zelfstandig door de kamer rolt. Vallen de brokjes daarbij gunstig, dan vallen ze door de gaatjes naar buiten en is het prijs voor de kat. De pipolino heeft meerdere standen of moeilijkheidsgraden, waarbij het aantal gaten en de grootte van de gaten wisselt. Op de moeilijkste standen kun je het voer voor de hele dag in de pipolino gooien en zijn ze daar de hele dag mee zoet.

De pipolino’s kwamen hoog aangeschreven door zowel andere kattenliefhebbers als de dierenarts. Het is daarnaast steevast een gespreksopener voor bezoek. Pas alleen op met baby’s, de pipolino’s worden nog wel eens voor kleurrijk speelgoed aangezien en de eruit vallende brokjes zijn natuurlijk ook zeer interessant 😉

De pipolino kan prima fungeren als permanente vervanger voor de voerbak. Dat doen ze bij ons ook.

Bij ons heeft het voor meerdere voordelen gezorgd:

  • Toni schrokte voorheen zijn maaltijd in luttele minuten helemaal weg, waarna hij weer 12 uur moest wachten op de volgende maaltijd. Dat is nu volstrekt verleden tijd: de pipolino’s dwingt hem om het rustiger aan te doen en een inspanning te leveren. Zodra de benodigde inspanning zwaarder gaat wegen dan de (steeds minder wordende) lekkere trek, houdt hij op. En keert later weer terug.
  • In aanvulling op bovenstaande, de pipolino zorgt dat de kat op een ‘natuurlijkere’ manier eet. In de natuur eet een kat ook niet 2x per dag maar de hele dag door kleine beetjes.
  • De pipolino vergt toch enige lichaamsbeweging en mentale inspanning, altijd mooi meegenomen.
  • Wij zijn een stuk mobieler. We kunnen met een gerust hart de hele dag op stap als we de dag beginnen met het klaarzetten van een kleine portie natvoer, een bakje water en een goed gevulde pipolino (per kat).

Let er wel op dat je per kat een pipolino aanschaft. In ons geval met 2 katten zullen ze regelmatig van pipolino wisselen, bijvoorbeeld omdat de een denkt meer succes te hebben met de andere pipolino, of het probleem van een klem gerolde pipolino liever aan de ander overlaat.

Als de katten ieder op een ander droogvoer staan is de enige oplossing een gelijke verdeling tussen de pipolino’s. Als dat geen optie is (bijvoorbeeld omdat de ene kat echt niet het voer van de andere mag) dan is de pipolino minder geschikt, omdat je de katten niet goed apart kunt zetten c.q. het te lang duurt voordat de kat zijn pipolino leeg heeft.

Het enige minpuntje dat ik kan verzinnen is dat de gaatjes, hoe talrijk ook, soms gewoon niet geschikt zijn voor het droogvoer dat je erin stopt. Sommige gaatjes zijn te nauw, anderen veel te breed. Enige creativiteit met wat tape is dan handig om de grote gaatjes ‘op maat’ te maken!

Catit Design Senses Voer Labyrint voertoren

De voertoren van Catit heb ik vooral aangeschaft omdat ik het concept leuk vind en het me een leuke afwisseling leek voor de pipolino’s. En dat is het ook zeker… voor de juiste kat.

De werking van de voertoren is eenvoudig: je gooit het voer door de opening bovenop, waarna de brokjes op het bovenste plateau terecht komen. De toren bestaat uit drie plateau’s en de bedoeling is dat de katten door de openingen aan de zijkant de brokjes zo manoeuvreren dat ze door de openingen in de bodem van het plateau vallen naar het volgende plateau, net zolang totdat de brokjes onderuit de toren vallen. De gaten in de bodem van de plateau’s zijn uiteraard zo gemaakt dat een brokje niet in één keer van het bovenste plateau onderuit de toren vallen. Tot zover de theorie.

De praktijk is… afhankelijk van de kat. In ons geval was er weer een duidelijk patroon zichtbaar: Toni vindt het maar niks, Vito gaat enthousiast én behendig aan de slag. Hij houdt zich netjes aan de spelregels en, arme kat, het komt regelmatig voor dat zijn inspanning beloont wordt met een brokje dat dan aan de kant waar Toni staat naar beneden komt, waar het gretig tussen de kaken van Toni verdwijnt.

Toni heeft helaas zo zijn eigen ideeën over hoe een voertoren hoort te werken.

Toni heeft helaas zo zijn eigen ideeën over hoe een voertoren hoort te werken. Hij had al snel ondervonden dat het leveren van een inspanning niet echt zijn ding is en het hengelen met zijn pootje niet snel genoeg resultaat oplevert. In plaats daarvan kwam hij met de “Toren van Pisa”-strategie op de proppen: geef de toren een behoorlijke tik, zodat meerdere brokjes in één keer meerdere plateau’s overslaan. Kassa!

Later heeft hij deze strategie verder geperfectioneerd door nog harder tegen de toren aan te tikken, net zolang totdat de weerstand van het rubberen voetstuk is overwonnen en de toren is omgevallen. Deze inspanning wordt uiteraard beloond met alle brokjes die dan door de kamer zijn gestuiterd… Zelfs Vito vindt het nu prima om even te wachten tot Toni zijn ding heeft gedaan.

Is je kat wat kleiner van postuur en bovengemiddeld intelligent? Grote kans dat je kat dan ontdekt dat hij met wat moeite ook zijn kop door het gat aan de bovenkant kan wurmen. Doe dat behendig genoeg en je kunt alle brokken gewoon van het bovenste plateau weghappen!!

De voertoren staat bij ons nu stof te happen in de berging. Leuk geprobeerd.

3 sterren
Catit - Catit Design Senses Voer Labyrint - ca. H 33 cm, Ø 24

Stimuleer de mentale en fysieke vaardigheden van uw kat eenvoudig door voeren. Het innovatieve Catit Design Senses Voer Labyrint doet op diverse zintuigen tegelijkertijd een beroep. Uw kat is lang bezig, schrokt haar voer niet naar binnen en heeft ook nog plezier bij het eten. Deze manier van... Bestellen »

€ 13,99
Zooplus

Cat Activity Fun Board

Als ik eenmaal aan het kopen ben geslagen vind ik het erg moeilijk om te stoppen… dat was de voornaamste reden dat ook het Cat Activity Fun Board bij ons zijn intrede deed. Het bord is voorzien van vijf verschillende modules waar je de brokjes in stopt en de kat ze weer uit moet zien te peuteren.

De verschillende modules zijn verradelijk moeilijk: elke module is zo ontworpen dat de meest voor de hand liggende tactiek nèt niet succesvol zal zijn. Gooi je de brokjes bijvoorbeeld in de glazen bol, dan zal je kat het brokje er bijna uit weten te liften door simpelweg te hengelen, maar dan bolt het glas zich naar binnen… en valt het brokje bij de eerste pogingen gewoon weer terug.

Het vergt concentratie en behendigheid om ze daar uit te krijgen. Ook de simpele bakjes waar de brokjes in gaan, ze zijn te smal voor een poot. De stokjes zijn te hoog en zitten te dicht op elkaar om de brokjes gewoon tussen op te happen, etc.

Kortom, voor veel katten zal het ‘Fun Board’ vooral een ‘Frusti Board’ zijn: Toni moet er in ieder geval niets van hebben. Veel te veel moeite voor een paar stomme brokjes. Hij kan nog zoveel lekkere trek hebben, zijn strategie is vooral om te wachten tot Vito het werk doet, en hopelijk er op tijd bij te zijn als het hem gelukt is, om het brokje voor zijn neus weg te grissen. Vito volgt zijn neus wel en gaat er gretig mee aan de slag, hij blijft alleen moeite houden met die verrekte glazen bollen…

Het Cat Activity Fun Board komt bij ons niet zo vaak te voorschijn, het is vooral een extraatje voor af en toe. Ik raad ten zeerste af om het Fun Board te gebruiken op dezelfde manier als de pipolino’s, daarvoor is het te moeilijk. Het levert ook niet echt lichaamsbeweging op, maar het kan ze wel mentaal uitdagen en verveling tegen gaan.

3 sterren
Trixie - Trixie Cat Activity Fun Board - 30 x 40 cm

Het Trixie Cat Activity Fun Board is zorgvuldig door Helena Dbalý ontwikkeld en spreekt de natuurlijke behoefte van de kat naar lichamelijke activiteit evenals geestelijke uitdaging aan. Het bestaat uit vijf verschillende modules, die de kat één voor één voor een nieuwe uitdaging stelt. Zo... Bestellen »

€ 19,99
Zooplus

Voorlopige conclusie

Vooralsnog valt het vies tegen om de katten te laten afvallen. In ons geval hebben we in ieder geval de verdere gewichtstoename een halt toegeroepen, dat is alvast een kleine overwinning. In overleg met de dierenarts zijn we ook (gedeeltelijk) overgestapt op een speciaal dieetvoer: Royal Canin – Satiety. Dit droogvoer heeft een lage energiegehalte, terwijl je er juist meer van kan geven om de katten te ‘foppen’ dat ze net zoveel kunnen blijven eten.

4 sterren
Royal Canin Veterinary Diet - 3,5 kg Royal Canin Satiety Support SAT Kattenvoer

Overgewicht / obesitas Een hypocalorisch voedingsdieet met een hoog eiwitgehalte wordt gekenmerkt door de volgende voordelen: Uitstekende acceptatie De afbraak van spieren tijdens het afvallen wordt voorkomen Eiwitten hebben bij vergelijkbaar verzorgingsniveau een 30 % lagere netto-energiebalans... Bestellen »

€ 33,99
Zooplus

We moeten nog even afwachten of de combinatie van de pipolino’s en het dieetvoer daadwerkelijk gaat zorgen voor gewichtsafname, maar de pipolino’s zijn in ieder geval een blijvertje! Wordt vervolgd.

Trefwoorden: dieet, gewichtstoename, speelgoed

Gerelateerde artikelen

Vorige Volgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares