Ongewenst krabben: wat te doen als je kat de bank kapot krabt?

Ongewenst krabben is een vervelend probleem. Menig kattenliefhebber is bekend met de aantrekkingskracht die de gloednieuwe bank op je katten heeft. Soms is het zelfs een reden om de kat weg te doen.

Jammer, want er is in de regel beslist iets aan te doen!

Krabben is in ieder geval niet af te leren, het is aangeboren gedrag. Door voldoende en vooral goede krabvoorzieningen aan te bieden op plaatsen waar je kat van nature wenst te krabben, is de kans groot dat er alleen nog op plekken wordt gekrabd die daarvoor bestemd zijn.

Waarom krabben katten?

Markeren

Tussen de voetkussentjes van de voorpoten van de kat zitten geurklieren. Door te krabben zet de kat hiermee geuren af. Zo kunnen eventuele andere katten (ook de katten die in hetzelfde huis wonen!) ruiken hoe lang geleden er gekrabd is, welk individu gekrabd heeft, welk geslacht hij heeft en wat zijn seksuele status is.

Naast geurmarkeringen maakt een kat door te krabben ook visuele markeringen: krabben levert immers krassen op.

Katten krabben vooral op strategische plaatsen waar de kans groot is dat anderen hun boodschap zullen ruiken. In je huis zijn dat alle in- en uitgangen van het huis (ook de ramen en het kattenluik) en alle doorgangen in het huis, zoals een hal of overloop. Ze krabben bij voorkeur zo hoog mogelijk, zodat een eventuele indringer kan zien en ruiken dat hier een grote kat woont en hij zich dus maar beter uit de voeten kan maken.

Nagelhoesjes verwijderen

Door te krabben ontdoet een kat zich van de oude nagelhoesjes van zijn voorpoten.

Zich uitrekken

Wanneer een kat net lekker geslapen heeft, en dat doet hij het liefst zo’n 14 uur per dag, dan wil hij zich vaak uitrekken met zijn klauwen wijduit. Dat doet hij dan ook het liefst in de buurt van zijn slaapplaats.

Oorzaken van ongewenst krabben

Ongewenst krabben kan allerlei oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:

Ontoereikende krabvoorzieningen

Er zijn niet genoeg krabvoorzieningen, of in de ogen van de kat mankeert er iets aan. Soms is de oplossing simpelweg om nog een krabpaal extra op te hangen, andere keren hangen ze niet op de juiste plaatsen. Bijvoorbeeld op plaatsen waar de kat zich niet veilig voelt.

De meeste katten geven de voorkeur aan krabpalen (verticaal) boven krabplanken (horizontaal). Let er op dat de krabvoorziening hoog genoeg is geplaatst, zodat de kat uitgestrekt kan krabben. Sommige katten hebben juist weer een voorkeur voor horizontale krabplanken of kokosmatjes. Experimenteer hiermee.

Onbedoelde aanmoediging

Wanneer de kat krabt, wordt er iedere keer ‘nee!’ geroepen, komt de plantenspuit er aan te pas of wordt hij opgepakt en naar de ‘juiste’ krabplaats geleid. Voor de kat maakt het allemaal niet uit, je kunt net zo goed ‘goed bezig! ga zo door!’ roepen: elke soort aandacht is in zijn ogen goede aandacht. Dus als hij aandacht wil, weet hij precies wat hij moet doen…

Je kunt net zo goed ‘goed bezig! ga zo door!’ roepen: elke soort aandacht is in zijn ogen goede aandacht.

Stress of angst

Angst of stress, bijvoorbeeld omdat er vreemde katten in de tuin zitten, of vreemde katten binnen (kunnen) komen via het kattenluik. De kat voelt zich hierdoor niet meer veilig in zijn eigen huis en zet op zoveel mogelijk plekken zijn geur af. Katten die krabben door stress en/of angst doen dat ook vaak op zo veel mogelijk plekken, dus niet alleen op strategische krabplekken.

Status

Dit kan spelen als er meerdere katten in huis zijn: conflicten en/of statusverschillen tussen de katten. Wij mensen hebben dat vaak helemaal niet door.

De kat met de hoogste status kan, door hoog & opvallend te krabben in aanwezigheid van de andere katten en ze daarbij aan te kijken, op niet mis te verstane wijze duidelijk maken dat er met hem niet valt te spotten. Eventuele straf van het baasje neemt hij daarbij graag voor lief.

Tips bij ongewenst krabben

Bied voldoende krabpalen en krabplanken

Bied voldoende krabvoorzieningen aan op de juiste strategische plaatsen, zoals hierboven uitgelegd.

De meeste katten krabben het liefst verticaal. Zorg ervoor dat de kat zich uitgerekt kan strekken en dat dus de krabpaal niet te laag hangt of te klein is. Een kittenkrabpaal is om die reden niet geschikt voor een volwassen kat.

Ben je (wel) handig? Je kunt ook zelf een krabplank of krabpaal maken van liefst hetzelfde of een soortgelijk materiaal als waaraan de kat krabt terwijl het niet mag. Wellicht is dit zijn favoriete materiaal, katten hebben immers ook zo hun voorkeuren!

Aanmoedigen

Maak de plekken waar de kat mag krabben aantrekkelijk met wat valeriaanspray of door er valeriaankruid overheen te strijken. Veel katten zijn hier dol op. Wat ook werkt is kattensnoepjes of brokjes bovenop de krabplank leggen.

Heeft je kat dan eindelijk de hint begrepen en heeft hij de juiste plek te pakken: prijs hem ervoor! Zeg heel rustig iets als ‘goed zo!’ als hij aan het krabben is geslagen.

Ontmoedigen

Negeer het wanneer de kat toch weer kiest voor de bank of een andere plaats waar hij niet mag krabben. Schenk er geen enkele aandacht aan, aangezien de kat niet het onderscheid kan maken tussen ‘goede’ en ‘verkeerde’ aandacht.

Je kunt de plek waar de kat niet mag krabben inspuiten met Feliway-spray. Deze spray bevat kunstmatige gezichtsferomonen van de kat, mensen kunnen deze geur niet ruiken. Katten krijgen hiermee de boodschap dat alles oké is. Zo hoeven ze hun eigen geur niet af te zetten om zich zelfverzekerder te voelen.

Vooral niet doen!

De plantenspuit

De kat straffen met een ferme straal uit de plantenspuit. Helaas (?) is dit simpelweg niet effectief: uw kat legt geen relatie tussen zijn gedrag en de straf en wordt er dus alleen maar angstig of gestrest van. En dit kan juist weer de aanleiding voor de kat zijn om extra te krabben!

‘Voordoen’

Een veelgebruikte tactiek: wanneer uw kat krabt waar het niet mag, de kat resoluut oppakken en vervolgens voorzichtig zijn nageltjes over de krabpaal halen. De bedoeling is dat de kat hiervan leert waar hij wèl mag krabben. Helaas werkt dit niet, het zal de kat eerder ontmoedigen om daar te krabben. Laat de kat zijn krabpaal of krabpalen in zijn eigen tempo zelf ontdekken.

Bij onze kat duurde dat overigens ruim een half jaar… nog elke keer zijn we stomverbaasd als de ‘verkeerde’ kat de krabpaal gebruikt 🙂

Ontmoedigende middeltjes

Ontmoedigende middeltjes, meestal ruiken ze vies maar verder zijn ze absoluut niet effectief. Dankzij de stank heb je er waarschijnlijk zelf nog het meeste last van. Laat je dit soort middelen niet aansmeren, het is weggegooid geld. Alleen valeriaan kan worden ingezet, maar dan niet ter ontmoediging maar als middel om het krabben op de gewenste plekken aan te moedigen.

Antikrab-voorzieningen treffen

Krabplekken intapen met dubbelzijdig tape of plastic, of andere zogenaamde antikrab-voorzieningen toepassen. Categorie “operatie geslaagd, patiënt overleden”: je bank zal er niet mooier op worden en je doet niets aan de oorzaak, dus het probleem los je er ook niet mee op.

Trefwoorden: krabben, krabpaal

Kittens op de bank: Eric Hamtler / Flickr

Gerelateerde artikelen

Vorige Volgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares