Weg met het junkfood?

Onze katten waren, voordat ze bij ons kwamen wonen, alleen droogvoer gewend. Waarschijnlijk konden ze er zoveel van eten als ze wilden, waardoor ze aan de stevige kant waren. Vanwege Toni’s geschiedenis van blaas- en urinewegproblemen en de dubieuze samenstelling van het dure dieetdroogvoer, leek het ons verstandig om ze zo snel mogelijk over te schakelen naar natvoer. Met gematigde porties.

Helaas gaat het nog niet van een leien dakje…

Toni

Toni vond het best lastig om te wennen aan het nieuwe regime. Toen het nog droogvoer was wat de klok sloeg verdween de gehele maaltijd in het tijdsbestek van luttele minuten achter de kiezen. Het werd daardoor voor hem een erg lange zit tot de volgende gevulde eetbak. En daarmee ook voor zijn baasje! Bij de volgende maaltijd herhaalde het ritueel zich dan steevast, waardoor Toni waarschijnlijk zijn strategie bevestigd zag dat hij maar beter alles zo snel mogelijk naar binnen kon schrokken omdat er niet genoeg was.

De transitie naar natvoer verloopt voor Toni zeer voorspoedig: de vleeseter in hem werd vrijwel onmiddellijk wakker en je kon na enige tijd duidelijk merken dat hij het droogvoer vooral at om te overleven, maar het natvoer iets was waar hij ook echt van kon genieten. Het lijkt hem ook daadwerkelijk te verzadigen, in tegenstelling tot het droogvoer.

Meestal blijft er nog een derde van de maaltijd achter in het bakje, zodat hij in de loop van enkele uren nog een lekkere snack achter de hand heeft. Hij lijkt elke keer weer blij verrast als zijn ommetje niet steeds eindigt in de doffe teleurstelling van een leeg bakje.

Voor zijn energieniveau doet het wonderen: veel constanter, zonder die grote pieken en dalen. Het eindresultaat is een gelukkigere kat.

Vito

Heel anders is het voor Vito.

Vito is enorm gesteld op zijn droogvoer, hij is een echte droogvoer-junkie. Ook hij lijkt gulzig aan zijn natvoer te beginnen, maar al snel is hij klaar met eten en lijkt het erop dat hij vooral het vocht van zijn maaltijd heeft afgelikt. Hij eet wel iets, maar niet veel. Misschien mist hij de knapperigheid van zijn eten. Of die geweldige kunstmatige geurstoffen, daar kan écht vlees natuurlijk niet aan tippen…

Misschien mist Vito in zijn natvoer die geweldige kunstmatige geurstoffen, daar kan écht vlees natuurlijk niet aan tippen…

De transitie van droogvoer naar natvoer

Het vermengen van het droogvoer en het natvoer tijdens de transitie bleek niet zo goed te werken: het droogvoer verliest hiermee zijn knapperigheid, zodat we er eigenlijk beide katten geen plezier mee deden. Het komt wel op, maar met tegenzin.

Het geleidelijk vervangen van één, later twee van de drie maaltijden door natvoer, om uiteindelijk te eindigen bij enkel natvoermaaltijden? Helaas ook geen onverdeeld succes. De katten zijn zeker niet gek, dus Vito eet minimaal mee als hem natvoer wordt voorgezet en slaat gulzig toe bij de andere twee maaltijden. Het ene broertje is meer dan bereid om, als zijn eigen bakje leeg is, het andere broertje te helpen met het leegmaken van diens bakje! Toni haalt meer en meer zijn neus op voor het droogvoer, dus op die manier komt Vito alsnog aan zijn zo geliefde junk food fix.

Vervangen we twee maaltijden door natvoer dan wordt het al iets lastiger, maar vooralsnog lijkt Vito er dan voor te kiezen om gewoon met minder genoegen te nemen in plaats van zijn eetpatroon aan te passen. Zucht.

Waarschijnlijk zit er niets anders op dan de transitie af te ronden. Als droogvoer niet meer op het menu staat zal Vito toch iets anders moeten proberen. Ongetwijfeld zal dat in de eerste dagen resulteren in een kat die te weinig eet en dat is wel iets om in de gaten te houden. Zolang hij echter weinig eet en voldoende drinkt is er niet meteen reden tot zorg en zal hopelijk zijn hongerreflex het probleem oplossen.

Voordat het zover is gaan we ook nog, tegen beter weten in, experimenteren met ander blikvoer. Wellicht is er een variant die bij Vito beter in de smaak valt en de transitite wat makkelijker maakt…

Wordt vervolgd!

Trefwoorden: droogvoer, natvoer, transitie

Gerelateerde artikelen

Vorige Volgende

Reacties

  • R. Muller-Schuthof
  • 23 juli 2017
  Beantwoorden

  Mijn katten kregen in t asiel Prins Dieetvoer (de cyper was te zwaar) en Prins Adult; ik geef ze nu allebei per dag 50 gr Prins Adult droogvoer. Cyper weegt nu 6 kg, Ludwig 5,5. En 1 x per week een cm Cat Laxative van de dierenarts. Beide zijn 6 jaar, naar mijn idee gaat t goed met ze.

  • Renée Muller-Schuthof
  • 24 september 2017
  Beantwoorden

  Toch eens op zoek naar die Lactulose, bij de apotheek.
  R. Muller-Schuthof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares